Ouderen in Roemenië hebben het zwaar. Wim Bos probeert te helpen.
Ouderen in Roemenië hebben het zwaar. Wim Bos probeert te helpen.

Wim Bos rijdt met truck vol hulpgoederen naar Roemenië

WEESP Dinsdag 4 maart rijdt er weer een truck vol hulpgoederen van Wim Bos Transport naar Gherla in Roemenië. Wim Bos sr. rijdt deze keer zelf mee en weet uit eerdere reizen dat de hulp hard nodig is. Er is ook geld nodig.

door Hans Peijs

Twee keer per jaar rijdt er een grote truck vol hulpgoederen van de Rijnkade in Weesp richting Gherla in Roemenië. Maar dat is niet het enige dat Wim Bos Transport voor de Stichting Humanitarian Resources International Foundation (HRIF) doet. Met de regelmaat van regenspetters worden door het transportbedrijf 'om niet' goederen vervoerd uit een land ergens in Europa naar de loods van HRIF in Weesp. De ene keer is het een lading kleding, dan weer gaat het om de boedel van een failliet ziekenhuis en weer een andere keer zijn het rollators, of voeding, of wat dan ook. HRIF kan alles gebruiken, want dat is wat HRIF doet: (nood)hulpgoederen inzamelen, deze sorteren, verpakken en met vrijwilligers verzenden naar projecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika.
Binnenkort rijdt er dus weer een vuurrode truck vol hulpgoederen naar Gherla in Roemenië. Deze zijn voor kinderkampen, maar ook voor projecten rond ouderen, de Roma's en gedetineerden. Het is allemaal heel hard nodig. Roemenië is namelijk weliswaar onderdeel van de EU, maar is een van de armste landen. Vooral veel ouderen in Roemenië hebben het zwaar. Zij leven vaak ver onder de armoedegrens en hulp is er weinig tot niet.

Wim Bos sr. is begaan met het lot van deze mensen, ook al omdat hij met eigen ogen heeft gezien dat dit hard nodig is. Hij is ook een van de chauffeurs van de volgeladen truck die op 4 maart de ongeveer 26 uur durende reis naar Roemenië begint. Wat er in de truck zit? Hij heeft nog geen idee, maar dat doet er ook niet toe, want werkelijk alles is hard nodig. "Je weet niet wat je daar ziet", zegt hij. "Het is de EU, maar daar wonen mensen in lemen hutjes en ze hebben echt helemaal niets. Elke keer dat ik daar ben, besef ik hoe waanzinnig goed wij het hier hebben en realiseer ik me dat ik daar moet helpen. In de Bijbel staat dat de mens er is om de naakten te kleden en hongerigen te voeden en dat is wat hier gebeurt."
De goederen worden in Roemenië verzameld en vervolgens verdeeld door een plaatselijke stichting. Deze stichting heeft (eigenlijk altijd) geld nodig en daarvoor is Wim Bos Transport een crowdfunding begonnen. Wim Bos: "Deze stichting is echt hard nodig, want er moet toezicht zijn dat de goederen terechtkomen waar ze terecht moeten komen. Dat is uitermate belangrijk."

Meer info en geld doneren via www.pifworld.com/nl (even zoeken op Wim Bos).