Annelies Vinken en Martin van Bakel willen alle AED's naar buiten.
Annelies Vinken en Martin van Bakel willen alle AED's naar buiten. Foto: Brian Elings

'Alle AED's van Weesp moeten bereikbaar zijn'

Van de vijftig AED's in Weesp hangen er slechts tien buiten. Dat moet anders, vinden Annelies Vinken en Martin van Bakel.

WEESP In Nederland worden jaarlijks 16.000 mensen getroffen door een plotselinge hartstilstand. Als iemand binnen 2 minuten wordt gereanimeerd met een AED is de overlevingskans 90 procent en binnen 6 minuten is dat geslonken naar 40 procent.

In Weesp hangen rond de vijftig AED's, waarvan tien buiten (in een box). Deze hangen bij de Rabobank, winkelcentrum Hogeweij, Bakels Senior, het stadskantoor, begraafplaats Carspelhof, sporthal Aetsveld, de gemeentewerf, Enter Media en vanaf deze week bij Gebouw Papelaan 99 en hotel Hart van Weesp.

Incident

Er zijn momenteel rond de tweehonderd Weespers met een geldig certificaat om een AED te gebruiken, die via hartslagnu.nl zijn aangesloten bij het netwerk AED Burgerhulpverlening Weesp. Bij een noodoproep naar 112 krijgt een groep AED-deskundigen die op dat moment in de buurt is een sms om naar het slachtoffer te gaan en hulp te verlenen, terwijl een andere groep wordt opgeroepen om naar de dichtstbijzijnde AED te gaan en deze naar het slachtoffer te brengen en te gebruiken. De Weespers Annelies Vinken en Martin van Bakel van AED BHV Professionals willen graag dat dit aantal stijgt. Iedere Weesper moet eigenlijk een reanimatiecursus volgen, is hun diepe wens. Maar ook willen ze dat er meer AED's 'openbaar' worden. Een oproep die vooral is gericht aan bedrijven, waar de AED meestal binnen hangt en na sluitingstijd niet beschikbaar is. Onlangs maakte een tragisch incident duidelijk hoe belangrijk de missie is. De Weesper Arnoud Vermeer zocht bij een reanimatiepoging op het NS-station naar een AED in de buurt. Die hing bij Pylades, maar dat bedrijf was op dit moment gesloten. Nooit zullen we weten of een AED dit had voorkomen, maar toch.
Vinken en Van Bakel willen daarom gas op de plank. Als alle Weesper AED's buiten komen te hangen, is er overal in een straal van 200 meter een levensreddend apparaat beschikbaar, zeggen ze. Dat zou een uitstekende score zijn.