Het Bauhaus ontketende een revolutie op het gebied van vormgeving.
Het Bauhaus ontketende een revolutie op het gebied van vormgeving.

Driedelige cursus in Plofhuis 7 ter ere van 100 jaar Bauhaus

WEESP Kunsthistorica Yvonne Hilhorst geeft volgende maand in Plofhuis 7 een korte cursus over het Bauhaus.

In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht, de revolutionaire en nog altijd invloedrijke Duitse kunst- en ontwerpschool. Dromen van een nieuwe wereld en zoeken naar eenvoud en functionaliteit behoren tot de beginselen van het Bauhaus. Het Bauhaus was hiermee een grote bron van inspiratie voor Steve Jobs in zijn beginjaren bij Apple.

In 1919 stichtte architect Walter Gropius in Weimar de revolutionaire academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare en door kunstenaars vormgegeven producten kon permitteren, werkte het Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken.
Ook Nederlandse ontwerpers droegen bij aan het specifieke karakter van het Bauhaus: De Stijl, het tijdschrift van o.a. Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en J.J.P Oud, werd door alle Bauhaus-docenten en -studenten gelezen. Onder invloed van deze kunstenaars evolueerde het Bauhaus al snel van expressionisme naar modernisme.

Onderwerpen die in de cursus aan bod komen, zijn onder meer de ideologie van Gropius' Bauhaus, de indrukwekkende docentenkring, de onconventionele vooropleiding van de excentrieke schilder en kunstpedagoog Johannes Itten, de invloed van Theo van Doesburg en de architectuur van de academie. De cursus sluit aan bij de Bauhaus-tentoonstelling in het Museum Boijmans Van Beuningen.

Cursusdagen: woensdag 6, 13 en 20 maart van 10.00 tot 12.00 uur in Plofhuis 7 op Uitermeer. Aanmelden via www.askhistory.nl.