Droog en zacht, zonnige perioden, kans op mist

De wintermaand februari verkeert in optimale voorjaarsstemming. Zondag werd 15.1 graden gemeten. Geen datumrecord, want op 17 februari 1961 werd het 16.4 graden. Vanaf donderdag zwaait alweer een volgend blokkerend hogedrukgebied de scepter. Het droge weer houdt aan met geregeld zonneschijn. Bij heel weinig wind kan er dan in de nacht lokaal mist ontstaan.

Donderdag en vrijdag

Donderdag wordt een mix van zon, stapelwolken en sluierbewolking verwacht. Het blijft droog. Bij een matige zuidwestenwind wordt het 12 graden. Vrijdag kan de dag lokaal grijs van start gaan met mist of lage bewolking. In de middag breekt op veel plaatsen de zon weer door. Daar wordt het dan 12 à 13 graden. Het blijft overal droog en er staat nauwelijks wind.

Het weekeinde

Het weekeinde verloopt voorjaarsachtig. Wederom kan in de nacht mist of lage bewolking ontstaan. Overdag komt op de meeste plaatsen de zon tevoorschijn. Bij een zwakke wind tussen oost en zuidoost loopt de temperatuur dan op tot een waarde van circa 13 à 14 graden. In de nacht daalt de temperatuur tot 2 à 3 graden met kans op een graadje vorst aan de grond.

Weetje

In de meteorologie is sprake van een blokkerend hogedrukgebied als deze de weg blokkeert voor lagedrukgebieden met wisselvallig weer. Vaak is het dan een tijd lang standvastig zonnig en droog. Het kan leiden tot langdurige droogte, zoals vorig jaar. Op de weerkaart kan het de vorm aannemen van de Griekse letter omega. Het wordt dan een omegablokkade genoemd.