Te weinig agenten voor veilig feest

WEESP De politie halveert de inzet van agenten tijdens het Sluis-en-bruggenfeest in Weesp. De organisatie moet daarom zelf voor meer beveiligers zorgen. Dat levert een flinke kostenpost op.

Het is een gevolg van de capaciteitsproblemen bij de politie. Dat probleem speelt in de hele regio en zelfs landelijk. Een van de keuzes die de korpsleiding heeft gemaakt is dat er voor de beveiliging van evenementen minder agenten beschikbaar zijn. Dat geldt dus voor alle evenementen in de regio. In Weesp zijn de gevolgen het meest merkbaar bij het Sluis-en-bruggenfeest. In voorgaande jaren zette de politie rond de 25 agenten in, vanaf dit jaar blijft het beperkt tot omstreeks 12. Vanuit oogpunt van openbare orde en veiligheid stelt burgemeester Van Bochove de eis dat het feest alleen doorgang kan vinden als de organisatie zelf zorgt voor bewakers, die samen met de overgebleven agenten zorgen voor een ordentelijk verloop van het driedaagse stadsfeest. Dat betekent voor de organisatie, naast een hoop extra geregel, ook een grote extra kostenpost.
Het is voor de organisatie van het Sluis-en-bruggenfeest (eind augustus) het tweede hoofdpijndossier. De gemeenteraad eist dat de organisatie vanaf 2020, maar het liefst al dit jaar, een alternatief vindt voor de duizenden plastic wegwerpbekertjes die het feest met zich meebrengt.

3 Organisatie S&B-feest: 'Wij zijn hierdoor overvallen.'