Politie en beveiligers op de Stationsweg bij bij een incident tijdens het vorige Sluis-en-bruggenfeest.
Politie en beveiligers op de Stationsweg bij bij een incident tijdens het vorige Sluis-en-bruggenfeest.

Comité Sluis-en-bruggenfeest: 'Wij zijn hierdoor overvallen'

Wegwerkplastic en beveiliging. De organisatie van het Sluis-en-bruggenfeest heeft dit jaar niet met één, maar met twee hoofdpijndossiers te stellen.

vervolg van pagina 1

Het Sluis-en-bruggenfeest wordt jaarlijks georganiseerd door een comité dat opereert vanuit de Stichting Volksfeesten. Financieel is het voor het comité altijd sappelen geblazen. Voor het 42e Sluis-en-bruggenfeest (29, 30 en 31 augustus 2019) zag het er zowaar gunstiger uit. De gemeentelijke subsidie werd ook dit jaar weer gegarandeerd, vanuit de Rabo Clubkascampagne kwam 2.200 euro beschikbaar en een deel van de nieuwe reclamebelasting gaat richting het driedaagse stadsfeest.

Financiële uitdaging

Maar het geld vliegt er nog sneller uit. Het compenseren van de gehalveerde politie-inzet is de grootste financiële uitdaging. De gemeente heeft het comité uit het niets laten weten dat deze dit jaar het liefst wordt gehalveerd: van 24 tot 28 mensen naar 12. Probleem is echter dat het terrein wél bewaakt moet worden, ook 's avonds en 's nachts, en als de politie dat niet meer doet, dan moeten er meer particuliere beveiligers opdraven en dat kost veel geld.
Pieter Kors is voorzitter van het organiserende comité en eigenaar van café 't Helletje. "Wij zijn hierdoor overvallen. We zullen snel horen wat er van ons verwacht wordt, maar iedereen begrijpt dat als er minder politiemensen zijn terwijl tegelijkertijd de beveiliging niet mag worden teruggeschroefd, dat dit een fikse streep door de rekening is. Wij moeten dat geld namelijk ergens vandaan halen."

Overleg

Mocht het comité er niet in slagen om meer eigen beveiligers in te zetten, dan kan dat in het uiterste geval betekenen dat het feest niet doorgaat. Burgemeester Bas Jan van Bochove gaat ervan uit dat het zover niet komt. "We zijn in goed overleg met de organisatie, maar het gaat ze absoluut geld kosten." Op het terugbrengen van de politie-inzet heeft Van Bochove geen invloed gehad. "Er is met de politieleiding wel overleg geweest, maar de burgemeesters moeten dit accepteren." De eis voor een aanvulling met particuliere beveiligers komt wel van hem. Met een Sluis-en-bruggenfeest met slechts 12 agenten voldoet het organiserend comité niet aan in de vergunning gestelde eisen op het gebied van veiligheid.

Er moeten particuliere beveiligers opdraven en dat kost geld

Wegwerpplastic

De dag nadat Kors de mededeling over de politie-inzet had gekregen, nam de gemeenteraad een motie van het CDA over om vanaf 2020 te stoppen met plastic wegwerpbekers tijdens evenementen als Koningsdag en het Sluis-en-bruggenfeest. Het voor de hand liggende alternatief zijn bekers waarop statiegeld wordt geheven. Kors laat weten dat zoiets voor een niet af te sluiten evenemententerrein zoals de binnenstad van Weesp, heel moeilijk te organiseren is. Wat hem betreft parkeert hij dit probleem naar volgend jaar.

Uitgebreide reacties van Pieter Kors en de burgemeester staan op WeesperNieuws Extra.