Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

'Niet meteen in paradijs, maar ambtelijke fusie is vooruitgang'

WEESP "We komen niet meteen in het paradijs - er zullen in het begin vast kinderziektes en onwennigheden optreden", zegt burgemeester Bas Jan van Bochove over de aanstaande ambtelijke fusie. Maar het is wel de bedoeling dat de ambtelijke organisatie beter gaat functioneren en dat ook de inwoners daar de voordelen van zullen merken.

Weesp draagt de ambtelijke organisatie op 1 juni over aan Amsterdam. Het betekent concreet dat alle ambtenaren van de gemeente Weesp vanaf 1 juni voor de gemeente Amsterdam werken - en dat Amsterdam de uitvoering van gemeentelijke taken in Weesp voor zijn rekening neemt.

Kansen en bedreigingen

En dat leidt dus tot een gevarieerde stemming binnen het 18e-eeuwse stadhuis van Weesp en het twee eeuwen oudere aanpalende stadskantoor. Het kan van persoon tot persoon wisselen, legt de burgemeester uit in ons wekelijks B en W-gesprek. Er zijn medewerkers die zich zorgen maken over de verandering in hun vertrouwde werk, andere zien het werken voor de hoofdstad juist als een geweldige kans, en weer andere gaan op zoek naar een andere werkgever omdat ze liever in een kleinschalige organisatie blijven werken.

Van Bochove geeft nogmaals aan wat de noodzaak van de ambtelijke fusie is. "Weesp heeft een beperkte capaciteit, Amsterdam heeft veel meer kennis en capaciteit. Die kan na de ambtelijke fusie ook voor Weesp worden ingezet. Vooruitlopend wordt er op een aantal terreinen nu al samengewerkt."

Zelfstandig

'Weesp houdt eigen gemeenteraad en bepaalt eigen beleid'

De ambtelijke organisatie is ingrijpend voor medewerkers van de gemeente, veel minder voor de inwoners van Weesp. Van Bochove: "Wel merk ik dat wij keer op keer moeten uitleggen dat er géén sprake is van een bestuurlijke fusie. Dus Weesp is ook na 1 juni een zelfstandige gemeente met een eigen gemeenteraad die haar eigen beleid bepaalt."
Wel is het zo dat de ambtelijke fusie uiteindelijk leidt tot een bestuurlijke fusie: dat is in 2022 of in 2026. Dan is Weesp wel zijn zelfstandigheid kwijt.

Beluister het gesprek op onze website.