ZilverFitness is de ideale methode om fitter te worden en vitaal te blijven.
ZilverFitness is de ideale methode om fitter te worden en vitaal te blijven. Foto: Otto Walter

Sterker worden met bot- en spierversterkende oefeningen

WEESP Herken je het ook? Simpele dingen als boodschappen tillen of traplopen worden steeds lastiger. We weten het allemaal: als je ouder wordt ben je minder soepel en minder sterk dan toen je jong was. Het goede nieuws is dat je met bot- en spierversterkende oefeningen sterker kunt worden. Ben-Anne (52) van ZilverFitness Weesp legt uit.

“Na je 30e neemt de botdichtheid af en worden je spieren langzaamaan dunner. Elk jaar lever je een klein beetje spiermassa in. Naarmate je ouder wordt gaat dat sneller en op 70-jarige leeftijd is dat gemiddeld 3% per jaar. 10 jaar achter elkaar zo’n afname betekent dat je ongeveer 25% van je totale spiermassa kwijtraakt. Logisch dat sommige zaken dan moeilijker gaan”, vertelt Ben-Anne.

Gelukkig kun je zelf maatregelen nemen om je spiermassa en botdichtheid op peil te houden. Daarmee blijf je met meer gemak de dagelijkse dingen doen en word je minder snel afhankelijk van anderen. Om op latere leeftijd extra spierkracht te ontwikkelen zijn twee elementen onontbeerlijk. Ten eerste voldoende bewegen mét bot- en spierversterkende oefeningen. Wat dit voor iemand individueel betekent, hangt af van leeftijd, gezondheid en conditie. Een gediplomeerde ZilverFitness-coach kan hierbij helpen. Ten tweede is een gezond dieet met voldoende eiwitten nodig. Eiwit zit vooral in vlees, vis, ei, peulvruchten, noten en zuivel.
Ook de Gezondheidsraad adviseert om minimaal tweemaal per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen naast 150 minuten per week bewegen. Ben-Anne: “Het is daarbij de bedoeling dat de oefeningen zwaar genoeg zijn en dat je de spieren gaat voelen. Dat is nodig om sterker te worden. Zodat je zónder rugpijn je boodschappen tilt bijvoorbeeld. De grootste uitdaging zit in de houdingspieren. Dit zijn de niet-zichtbare diepgelegen spieren rondom het bekken en tegen de ruggengraat aan. Zij zorgen voor een stabiele romp. Deze spieren train je niet door een wandeling of aan een apparaat, maar juist met losse gewichten en bewegingen met het hele lichaam. De ZilverFitness-oefeningen focussen op een combinatie van beweeglijkheid van gewrichten, flexibiliteit van spieren en spierkracht. Dit ondersteunt niet alleen dagelijkse functies zoals traplopen, fietsen en het tillen van boodschappen, maar helpt ook bij tuinieren of jezelf opvangen als je struikelt."

Bij ZilverFitness train je deze bewegingen, terwijl je daarbij bijvoorbeeld (kleine) gewichten gebruikt, afgestemd op je eigen niveau. Hierdoor verbeteren deze bewegingen, train je de spieren en merk je al binnen twee maanden resultaat. Bel voor een gratis proefles naar 030-7523548 en/of kijk op www.zilverfitness.nl.