Het aansnijden van de taart onderstreept de vriendschappelijke betrekkingen.
Het aansnijden van de taart onderstreept de vriendschappelijke betrekkingen. Foto's André Verheul

Amsterdam belooft Weesp
een mooie vriendschap

"Vriendschap betekent gelijkwaardigheid", zei burgemeester Halsema na het tekenen van de papieren voor de ambtelijke fusie.

WEESP De burgemeesters van Weesp en Amsterdam hebben vrijdag in het Weesper stadhuis de documenten ondertekend voor de ambtelijke fusie. Burgemeester Femke Halsema deed dat namens Amsterdam, Bas Jan van Bochove namens Weesp.

Het gaat om de Centrumregeling en de Dienstverleningsovereenkomst. De eerste is een contract tussen beide gemeenten en vormt de juridische basis voor de 'invlechting', zoals de ambtelijke fusie wordt genoemd. In de Dienstverleningsovereenkomst staan de concrete afspraken over financiën, mandaten en overleggen. Een van de documenten werd ook ondertekend door de gemeentesecretarissen Marije Roos (Weesp) en Peter Teesink (Amsterdam). De ambtelijke fusie gaat in op 1 juni. Dan gaan bijna alle ambtenaren van Weesp over naar Amsterdam. Die levert vervolgens de mensen die nodig zijn om alle gemeentelijke taken van Weesp uit te voeren. Weesp houdt wel een zelfstandig bestuur (eigen raad en college van B en W). Dat wil zeggen: voorlopig. De ambtelijke fusie is de opmaat voor een bestuurlijke fusie. Die zou moeten plaatsvinden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 óf 2026.
Burgemeester Halsema: "Wij realiseren ons dat de emotionele betekenis van dit moment voor Weesp heel anders is dan voor Amsterdam. Na bijna 700 jaar zet Weesp de eerste stap naar andere vormgeving. Wij beschouwen het als een daad van vriendschap. En vriendschap betekent gelijkwaardigheid. En zo willen wij er ook mee omgaan. Vriendschap zullen wij met vriendschap beantwoorden."
De raadzaal was voor deze ondertekening deels volgestroomd met raadsleden, wethouders en ambtenaren. Erik Jobben speelde het lied 'In Weesp', zichtbaar tot plezier van Halsema.

Op verzoek enige begeleiding want: leesbril niet bij de hand.