Wat te doen bij verward gedrag?

WEESP In 2018 zijn in Gooi en Vechtstreek 1.135 meldingen gedaan bij de politie over mensen met verward gedrag. De gemeenten in Gooi en Vechtstreek starten een publiekscampagne om de inwoners te informeren dat ze bij vragen terecht kunnen bij hun gemeente.

Waarschijnlijk ligt het aantal mensen met verward gedrag hoger dan de meldingen bij de politie aangeven. Mensen kunnen om diverse redenen (tijdelijk) de grip op hun leven verliezen. Denk aan dementie, verslaving of verlies van woning of baan. Dit kan zich uiten in verward gedrag. Anders dan vaak wordt gedacht, zijn de meeste mensen met verward gedrag geen psychiatrisch patiƫnt en zijn de meeste mensen met verward gedrag niet gevaarlijk of overlastgevend. Door om te zien naar iemand die verward gedrag vertoont, kan de juiste opvang, zorg en ondersteuning worden geboden.
Inwoners die zich zorgen maken om iemand kunnen contact opnemen met hun gemeente. De gemeente adviseert en kan eventueel hulp inzetten. In het geval van een gevaarlijke of levensbedreigende situatie kan 112 worden gebeld. Een website met meer informatie is:

www.kijkjijomofkijkjijweg.nl.