Niet groot, wel heel belangrijk: de buurtkamer in Sporthal Aetsveld.
Niet groot, wel heel belangrijk: de buurtkamer in Sporthal Aetsveld. Foto: Marieke van Veen

Gezellig naar de buurtkamer is iets om naar uit te kijken

De tweede buurthuiskamer van Weesp is een feit. Ook in de vergrijzende wijk Aetsveld hoeft niemand meer alleen thuis te zitten.

WEESP De bewoners van de wijk Aetsveld hebben hun eigen buurtkamer. De gemeente heeft daarvoor de vergaderruimte van Sporthal Aetsveld beschikbaar gesteld. In de buurtkamer kunnen mensen uit de buurt samenkomen, koffie drinken, spelletjes doen of activiteiten opzetten.

Bij de officiële opening, afgelopen donderdag, barstte de buurtkamer zowat uit zijn voegen, maar op gewone dagen is het nog niet zo druk. Dat maakt vrijwilliger Trijnie niet uit: "Of er nou twee of tien bezoekers zijn, dat doet er niet toe. Ieder mens dat wij blij kunnen maken is er één." Dat doel heeft ze al bereikt met buurtbewoonster Ria, die dolgelukkig is met de komst van de buurtkamer in haar wijk: "Ik heb weer iets om naar uit te kijken."

Drie dagen per week

De buurtkamer Aetsveld is open op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. De vergaderruimte bevindt zich vlak bij de ingang van de sporthal, direct na de klapdeuren links. Tot nu toe heeft Ria nog geen dag overgeslagen. "Ik ben vijf maanden geleden mijn man verloren en woon nog niet zo heel lang in Weesp, waardoor ik in de buurt weinig sociale contacten heb. Mijn zoon woont hier gelukkig ook met zijn gezin, maar hun leven is erg druk, dus overdag zat ik vaak alleen." Dankzij de buurtkamer komt Ria weer onder de mensen. Welke activiteiten er allemaal gaan plaatsvinden, bepalen de bewoners zelf. Dat is immers het hele idee van de buurtkamer: de gemeente stelt een ruimte beschikbaar, de bewoners zorgen zelf voor de invulling. Zo kan het zijn dat er in de Buurtkamer Aetsveld straks andere activiteiten zijn dan in Buurtkamer De Kastanje in Hogeweij, die al langer open is. Wethouder Léon de Lange opende de buurtkamer donderdag officieel, samen met Marjos Zwartjes, de drijvende kracht achter deze buurtkamer. De wethouder zei trots te zijn op de inwoners die met dit initiatief bezig zijn.

Online op WN Extra: 'Dankzij buurtkamer schijnt voor Ria de zon weer'