Autolaadpaal rukt langzaam op

WEESP Aan de Julianastraat en het Stationsplein zijn in totaal vier oplaadplekken voor elektrische auto's gekomen. De defecte laadpaal aan de Oudegracht is vervangen door een nieuwe.

Een volgende lading is onderweg. Zo komen er steeds meer openbare laadpalen in Weesp. Verkeerswethouder Léon de Lange (D66) is daar blij mee, zegt hij in ons wekelijks B en W-gesprek. Maar hij kan zich ook voorstellen hoe sommige 'fossiele' autorijders dit beleven: wéér een parkeerplaats minder in de wijken waar het al zo lastig parkeren is. "Dat gevoel is herkenbaar. We zitten in een overgangsfase. De beleving van mensen die nu benzine rijden is: nu kan ik mijn auto niet meer op die plek kwijt. Ja, dat is dan zo. Maar er is een andere buurtbewoner die zijn auto daar nu kan opladen. En weer andere buurtbewoners zeggen: hé, nu kan ik eindelijk die elektrische auto kopen. In totaal blijft het aantal parkeerplaatsen in de buurt in balans."
Er is nog een ander probleem. Het aanvragen van een laadpaal kan pas als je al een elektrische auto hebt. Zo'n aanvraag kan meer dan een jaar duren. Dat motiveert niet echt om de fossiele auto in te ruilen. De Lange: "We bekijken hoe we dit proces kunnen bespoedigen. Andere gemeenten hebben hetzelfde knelpunt."

Online op WN Extra: 'Je laat je Tesla toch niet een jaar voor de deur staan'