Afbeelding
Foto: Brian Elings

Pater Jan Haen

Theoloog en kunstenaar. In 1944 geboren in Eindhoven. Deze maand kwam zijn boek 'Het verhaal getekend' uit.

Waarom moest deze stripbijbel er komen?
"Ik ben nu bijna vijftig jaar priester en merk dat de meeste mensen vandaag de dag nauwelijks weten wat er in de Bijbel staat. Jongelui kennen amper het verschil tussen Pasen en Kerstmis. Ik wilde proberen de Bijbel te vertalen naar nu. Zodat men kennis kan nemen van het meest uitgegeven boek ter wereld, dat tegelijkertijd ook het minst gelezen boek is."

De meeste Bijbels liggen te verstoffen op het nachtkastje?
"Ze worden vast weleens opengeslagen, maar niet écht gelezen. En dat is heel jammer, want het staat vol verrassende, boeiende dingen. Dus mijn idee was om te kijken hoe ik de Bijbel toegankelijk zou kunnen maken voor de huidige generatie. Voor mijzelf zijn beeldverhalen altijd heel belangrijk geweest, dus dat werd het uitgangspunt. Ik ben gewoon begonnen, zonder te weten wat het zou worden. Geleidelijk aan werd het een project, een boek."

Is het vooral bedoeld voor jongeren?
"Ik zou zeggen voor mensen tussen de 15 en 100 jaar. Voor jonge kinderen is het niet zo geschikt. Sommige volwassenen zullen het trouwens ook niet zo kunnen waarderen, omdat ik heel bewust dingen laat zien. Ik heb er ook al commentaar op gekregen: hoe kun je Adam en Eva nou naakt afbeelden? Omdat je de werkelijkheid niet moet verbloemen. Het staat toch zo beschreven in de Bijbel, waarom zou je die naaktheid dan niet in beeld mogen brengen?"

Een uitgebreid portret van pater Jan Haen staat in WeesperNieuws Extra van afgelopen zaterdag.