Afbeelding

VoorleesExpress wil taalachterstand in Weesp terugdringen

WEESP Ieder jaar verlaat één op de vijf kinderen in Nederland de basisschool met een taalachterstand. De VoorleesExpress is een project dat dit cijfer probeert terug te dringen door kinderen met een taalachterstand twintig weken lang, een maal per week thuis voor te lezen.

Onderzoek wijst uit dat voorlezen van groot belang is bij de ontwikkeling van taal van jonge kinderen. Kinderen die worden voorgelezen ontwikkelen een grotere woordenschat, raken vertrouwd met taal, maar leren ook luisteren en zich te concentreren. Het samen lezen geeft aan kinderen een rustpunt en ze genieten van het samenzijn. Door het vergroten van de woordenschat lopen kinderen minder risico om op de basisschool en in hun verdere leven een taal- en/of leerachterstand te ontwikkelen.

De VoorleesExpress heeft een sterke behoefte aan meer vrijwilligers, vooral in de gemeenten Weesp en Gooise Meren. Een van de belangrijkste taken, naast het voorlezen, is het begeleiden van ouders om ook actief bij te dragen aan de verrijking van de taalomgeving van het kind. Zo worden ouders gestimuleerd om zelf ook voor te gaan lezen en boeken te lenen bij de bibliotheek. Nieuwe vrijwilligers krijgen, voordat ze gaan voorlezen in een gezin, training in interactief voorlezen.

De Voorlees Express zoekt vrijwilligers die als voorlezer of als coördinator aan de slag willen gaan. Coördinatoren begeleiden gedurende een voorleesseizoen doorgaans vijf gezinnen en hun voorlezers. Dankzij de coördinatoren ontvangen voorlezers een intensieve begeleiding en weet de projectleiding hoe het project verloopt. Kijk voor meer informatie over het project op www.bibliotheekgooienmeer.nl of neem via de mail contact op met Dalila Bakir: VoorleesExpress@bibliotheekgooienmeer.nl.