Van de lezers

Kinderopvang

In de berichtgeving omtrent het tekort aan kinderopvang in Weesp lijkt het net of het een probleem is van alleen Weespersluisbewoners. Maar álle gezinnen in Weesp hebben er last van. Met als gevolg dat ouders hun kinderen bij elke opvang op de wachtlijst zetten. Hopelijk zorgen deze dubbele inschrijvingen ervoor dat het in werkelijkheid iets minder lang duurt. Ook de opmerking "dan werken de ouders toch wat minder" komt weleens voorbij. Hier gaat mijn bloed van koken. Het is misschien een noodzakelijk kwaad, maar zeker niet de oplossing. Gezinnen kunnen minder werken zich vaak gewoon niet veroorloven. Daarnaast is het slecht voor de emancipatie, economie en belastinginkomsten van de staat. Laten we ook kijken naar alternatieven. Misschien kunnen we als gemeente minder hoge leges heffen op het inschrijven van gastouders. Het is een vervelende kwestie, maar ik weet uit eigen ervaring dat het wethouder Heijstee al lange tijd bezighoudt, en niet pas nu er zich een actiegroep gemeld heeft.
Jolien van Galen Last

Foutje met allure

Het ziet er prachtig uit, de As van Allure, ofwel de Van Houtenlaan, zeker als straks de bomen in bloei staan. Op de kruising met de Singel zijn links en rechts in het trottoir - tamelijk onopvallend - grote stenen plateaus aangebracht om de toegang tot oud Weesp te symboliseren. Daarop is de stadsuitbreiding aangegeven. In vijf stappen, met jaartallen, van de stadsrechten in 1355 tot de opening van de Van
Houtenlaan in 1930. Twee identieke plateaus met een gebeitelde tekst. Maar daar is wat mee. Het jaartal 1930 klopt niet. Die laan vormde namelijk de ontsluiting naar de pas in 1937 in gebruik genomen provinciale weg Diemen-Bussum. Op de bekende Posthuma stadsplattegrond uit 1934 staat zowel de laan als de provinciale weg nog steeds gestippeld: als voorgenomen projecten. De Van Houtenlaan is pas op zaterdag 25 september 1937 in gebruik genomen en in de stromende regen officieel geopend door mevrouw Dotinga, de vrouw van de burgemeester, die een lint doorknipte. Dat betekende het begin van een feestweek die ook nog 'Een tractatie
van de ouden van dagen in beide gestichten' opleverde, aldus de lokale krant. De As van Allure is dus zeven jaar later in gebruik genomen dan nu aan beide kanten van de Van Houtenlaan staat vermeld. Een gebeiteld foutje van allure zou je kunnen zeggen.
Dick van Zomeren

Autolaadpalen

WeesperNieuws constateert in haar editie van 13 maart: 'Autolaadpaal rukt langzaam op'. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat een elektrische auto pas na zo'n 700.000 km(!) iets 'milieuvriendelijker' wordt dan een auto op fossiele brandstof: u weet wel, die van het klimaatprobleem. Tot die tijd vervuilt het ding dus méér en dat schiet niet op. En een auto gaat zelden meer dan 500.000 km mee (ANWB). Daarom zou ik liever zien dat Weesp weer wat investeert in het vrijwel verdwenen openbaar vervoer binnen haar grenzen. En wat extra in fietsvoorzieningen, want ook daar is nog heel veel te doen.
Wim Jansen

Sinnigvelderplantsoen

Deze ingezonden brief betreft het 'on-Sinnig-plan-plantsoen'. Ik vind het schandalig dat de gemeente zo stiekem tussen neus en lippen door onze buurt zo 'ontgroent'. Dat de gemeente zomaar stiekem, zonder enig overleg, onze 'groene long' aan een projectontwikkelaar verkoopt. En dat de gemeente de parkeerdruk zó gaat opvoeren (of gaat de vervuilende projectontwikkelaar hier zelf onder alle nieuwe huizen en flats verplichte inpandige parkeergarages bouwen?). Beste mensen van Weesp en vooral van de Sinnigvelderbuurt, bent u het ook oneens met de werkwijze van de gemeente, laat dan vooral van u horen.
Patrice, bewoonster Sinnigvelderflat