De hal van de in 2017 opgeleverde Asoenat Moskee aan de Nijhoffstraat.
De hal van de in 2017 opgeleverde Asoenat Moskee aan de Nijhoffstraat. Foto: Marieke van Veen

Verhoogde waakzaamheid is nieuwe realiteit voor moskee

In- en uitlopen bij de Asoenat Moskee aan de Nijhoffstraat is er niet meer bij. In overleg met de politie gaat de deur steeds op slot.

WEESP Sinds de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch was de waakzaamheid al toegenomen, maar die werd maandag nog eens vergroot na de schietpartij in Utrecht. Ouardi is aangeslagen. "De vraag dringt zich op waar je als mens nog veilig bent? Op de redactie van een magazine niet. In een moskee niet. En in een tram dus ook niet."

"Elke aanslag is verschrikkelijk, niet alleen de aanvallen op de moslimgemeenschap. Bij elke vorm van terrorisme huilt mijn hart", zegt voorzitter Mohamed Ouardi. Er kan nog steeds worden gebeden in de Asoenat Moskee, maar Ouardi - die vanwege werk overdag niet zelf in het gebedshuis aanwezig kan zijn - heeft de trouwe bezoekers een aantal zaken op het hart moeten drukken. "Sommige, vooral ouderen, komen wel vijf keer per dag. Dat moeten ze gewoon kunnen blijven doen. Maar ik heb ze wel gevraagd de deur achter zich op slot te doen en waakzaam te zijn." De moskee wordt middels extra surveillance ook in de gaten gehouden door de politie; dat geldt overigens voor alle moskeeën in de regio. Hoewel Ouardi de maatregelen noodzakelijk acht, stuiten ze hem ook tegen de borst: "We zeggen wel: we laten ons niet bang maken, maar natuurlijk ben je wel bang. Wij hebben voor komend weekend evenementen met kinderen gepland staan. Misschien is het beter om die af te blazen. Dat moeten we bespreken."

Christchurch

In Christchurch wonen de oud-Weespers Yolanda en Dennis Nuberg vlak bij een van de moskeeën waar het vuur werd geopend. Dennis zag mogelijk hoe de schutter vluchtte voor de politie. Hun stad werd vorig jaar getroffen door een zware aardbeving. "Veel inwoners zijn daar nog niet overheen, onze stad is daar nog lang niet van hersteld. Deze aanslagen komen daar nu nog eens bij", zegt Yolanda over de telefoon. Voor hen gaat het leven niettemin gewoon door. Bang zijn ze niet. "Geschrokken, ja, maar bang niet. Ik ben geen paniekvogel."

Je leest meer hierover op WN Extra (online).