Overwegend droog, rustig en eerst ook zacht weer

Vandaag, woensdag 20 maart om 22.58 uur, begint de astronomische lente. De zon staat dan loodrecht boven de evenaar. Overal op aarde zijn dag en nacht dan even lang. Met hoge luchtdruk boven het Europese continent is het rustig, droog en zacht. Tijdens het weekeinde stijgt de luchtdruk boven de Britse eilanden. Met een noordelijke stroming wordt het dan iets kouder.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag en vrijdag wordt rustig en droog weer verwacht. Wel drukken wolkenvelden regelmatig een stempel op het weerbeeld. Er is ook ruimte voor zonneschijn, waarschijnlijk op vrijdag wat vaker. De temperatuur is donderdag 14 graden. Vrijdag wordt het nog iets zachter met 15 à 16 graden. Er waait daarbij een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

Zaterdag passeert een zwak koufront. Er is tijdelijk meer bewolking met een kleine kans op een bui. Nu en dan schijnt de zon. Ook voor zondag wordt een mengelmoes van wolken en zonneschijn verwacht. De wind ruimt van zuidwest naar noordwest en neemt iets in kracht toe tot matig (windkracht 4). Het is minder zacht met een maximum van zo'n 10 à 11 graden.

Weetje

Maart is zeer nat en tot dusver somber met veel wind. Onder invloed van hogedrukgebieden wordt in de rest van de maand weinig neerslag meer verwacht. In onze regio is circa 120 mm neerslag gevallen tegen 65 mm normaal. Ook maart 1998 en 2008 waren zeer nat. Deze maart is de op één na natste maart in 100 jaar. Alleen in maart 1981 viel met 135 mm meer neerslag.