Uitvaartondernemer Monique Houtzager.
Uitvaartondernemer Monique Houtzager. Foto: Sjoerd Stoop

'Het is belangrijk dat een uitvaart past bij de overledene en nabestaanden'

WEESP Monique Houtzager is sinds 1 januari zelfstandig uitvaartondernemer.

"Ik zit al tien jaar in de branche en twee jaar in het vak. Hierdoor heb ik veel kennis van uitvaartbegeleiding en alle (eigentijdse) mogelijkheden. Ik kan altijd een afscheid organiseren dat past bij de overledene en nabestaanden. Afscheid nemen kun je maar één keer goed doen. Als een overledene altijd druk bezig was in de tuin en dol was op bloemen, dan stel ik voor om met de kleinkinderen bloemen in de tuin uit te zoeken en door een bloemist mooie boeketten van te laten maken. Het afscheid is dan bijvoorbeeld mooi in het theehuis van De Theetuin. Was iemand muzikaal? Dan kan er tijdens de afscheidsceremonie ook livemuziek gespeeld worden met piano of gitaar of bij het graf met trompet of dwarsfluit. Of als de overledene van watersport hield, dan kan er een locatie gehuurd worden aan het water, zoals paviljoen Uit & Meer of als iemand van theater hield, kan ik alles regelen bij de City of Wesopa. Laatst had ik een uitvaart in het Grand Café van Daelwijck in Utrecht. Midden in het café stond de kist met de overledene, met een biertje erop. De overledene hield van bier en dansen. Via een microfoon konden familie of vrienden spontaan iets zeggen en rond de kist werd gedanst. Ik ben altijd op zoek naar een persoonlijk afscheid. Je ziet ook dat zo'n uitvaart erg gewaardeerd wordt en dat iedereen met een fijn gevoel weer naar huis gaat."

Zodra Monique een melding van overlijden krijgt, gaat ze bij de familie langs om alles te bespreken. "De overledene kan thuis of in een uitvaartcentrum opgebaard worden en ik regel dat. Als de opbaring thuis is, kan dat in een uitvaartkist, op een bed met een koeling of door middel van thanatopraxie. Het lichaam wordt dan gebalsemd waardoor het ontbindingsproces van het lichaam tijdelijk stopt, zodat de overledene er natuurlijk uit blijft zien en de aanraking minder koud en kil aanvoelt."
"Bij een overlijden kun je kiezen uit begraven, cremeren of je stelt je lichaam ter beschikking aan de wetenschap. Dit laatste kan bijna niet meer, want de academische ziekenhuizen liggen vol. Maar we krijgen binnenkort ook de mogelijkheid om te kiezen voor resomeren. Het lichaam lost dan op in kaliumhydroxide onder hoge druk en temperatuur. De vloeistof die overblijft gaat op een natuurlijke manier weer terug naar de natuur. Resomeren is dus duurzaam. De botten blijven over en die worden vermalen, net als bij een crematie, en de witte stof kun je verstrooien of in een urn bewaren." Het maakt niet uit bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent. "Je mag altijd zelf een uitvaartondernemer uitkiezen en die regelt het dan ook met de verzekering. Ook staat het vrij om een uitvaartcentrum te kiezen. Het is belangrijk dat een uitvaart past bij de overledene en nabestaanden, want dat geeft iedereen een goed gevoel en ondersteunt in het verlies. Ik neem altijd alle tijd en kan nabestaanden dag na dag begeleiden tot de uitvaart. Ook zeg ik vaak tegen de familie dat je herinneringen goed vast moet houden, want het mooie van herinneringen is dat niemand ze van je af kan nemen. Dus houd ze vast, want dan blijft je geliefde altijd bij je."
Meer informatie staat op www.inmemoriamuitvaarten.nl of neem contact op via 06-233 09 339.

'Als je herinneringen vasthoudt, blijft je geliefde altijd bij je'