Tijdens het hardlopen het zwerfafval opruimen. Het leverde vele volle vuilniszakken op.
Tijdens het hardlopen het zwerfafval opruimen. Het leverde vele volle vuilniszakken op. Foto: TTW

Zeven containers zwerfafval na rondje hardlopen door Weesp

Zo'n veertig hardlopers verzamelden zondag in Weesp een grote hoeveelheid zwerfafval tijdens de Ruim Rotzooi Run.

WEESP De zondagse trainingsgroep van Trim- en Trainingsgroep Weesp (TTW) was twee keer zo groot als anders. Een stuk of twintig enthousiastelingen sloten zich aan bij de openbare training waar hardlopen en rotzooi opruimen gecombineerd werden.

Ze verzamelden op het Grote Plein waar de gemeente zeven rolcontainers had klaargezet waarin de afvalrenners hun vuilniszakken aan het einde van het hardlooprondje kwijt zouden kunnen. Het was bij lange na niet genoeg. "De containers waren allemaal vol en onderweg hebben we de bakfietsen die ook meereden al zes keer geleegd", vertelt Pita Hoogendoorn, een van de initiatiefnemers van de Ruim Rotzooi Run. "En dat met 5 kilometer lopen door Weesp."

Dildo en Barbie

Versteld stond de groep van wat ze allemaal aantrof op straat, in de bosjes en ook in sloten. Naast heel veel ander zwerfvuil gooiden de afvalrenners bijzondere vondsten in de afvalbak. Waaronder een roze dildo, twee TomToms, een babyhoofdje (van Barbie gelukkig) en een volle fles whisky. "Als je erop gaat letten, zie je hoeveel er eigenlijk ligt. In de buurt van de scholen en in de Schildersbuurt lagen heel veel verpakkingen van etenswaren en blikjes in de bosjes. En sigarettenpeuken! Ongelooflijk hoeveel er daarvan op straat liggen, echt overal", vult mede-initiatiefneemster Andrea van Zoest aan. Wat ze verder nog vonden: een heel wijnglas, golfplaten, piepschuim, pvc-pijpen. En nog heel veel meer.

Duim omhoog

Overal raapten de deelnemers zo veel mogelijk op, soms moesten er halsbrekende toeren worden uitgehaald om ook de troep uit slootjes te halen. De inspanningen werden gewaardeerd. De deelnemers kregen opgestoken duimen en zelfs applaus. "Alles helemaal schoon, dat lukt natuurlijk niet. Maar er ligt nu dus wel iets minder zwerfvuil waar wij zondag gelopen hebben", zegt Andrea. "Ik heb me voorgenomen om voortaan iedere dag iets van zwerfvuil op te rapen. En als mensen nou gewoon niks op straat zouden gooien..."

'Ik ga voortaan iedere dag iets van zwerfvuil oprapen'