Achter de Beukenhof komt een veld vol biologische bloemen.
Achter de Beukenhof komt een veld vol biologische bloemen. Foto: Toma van den Bosch

Veld vol schone bloemen voor de pluk

LOOSDRECHT Een mooi initiatief in Loosdrecht: de Hilversumse bloemiste Toma van den Bosch heeft de akkers achter woonzorgcentrum De Beukenhof laten inzaaien met biologische bloemzaden.

Voor een boeket bloemen is drie kubieke meter gas nodig. Voor heel Hilversum betekent dit 700.000 kubieke meter, heeft bloemiste Toma van den Bosch uitgerekend. De Hilversumse maakt zelf werk van schone bloemen door biologische bloemen te laten telen.

"Kiezen voor biologische en lokale bloemen is van groot belang voor de bijen en de biodiversiteit, en is goed voor insecten, vogels en de natuur in het algemeen", meldt Van den Bosch. Vrijdag zijn de akkers achter de Beukenhof in Loosdrecht, een terrein van 300 m2, ingezaaid. Een plek waar lokale bloemen, zoals de korenbloem en de Zinnia kunnen groeien. Daar profiteert het bejaardenhuis van: die krijgt een mooie achtertuin en mag daar ook bloemen plukken.

Dit alles gebeurt in samenwerking met LandinZicht, op een biologische manier. Dat houdt onder meer in dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest aan te pas komen. De biologische zaden worden ingekocht. De bloemen groeien in de volle grond en kippen zorgen ervoor dat het 'afval' van de teelt eindigt als waardevolle mest: "Een paradijs voor bijen en andere bestuivers."

Na alle aandacht voor gezond en ook biologisch eten is het wat Van den Bosch betreft tijd om die focus nu op bloemen te leggen. De Hilversumse meldt dat het bio-aandeel in de hele markt heel klein is: 0,07 procent van het totale bloemenareaal. Ze merkt wel dat er meer bereidheid is om te verduurzamen en biologisch te gaan werken, maar dat het aanbod bij lange na nog niet toereikend is. Dat blijft een-kip-en-ei-verhaal, aldus de Hilversumse. "Je hebt koplopers nodig."

Langzaam komt er beweging in de branche, meent Van den Bosch. Zo ziet zij dat de groothandels tegenwoordig zo veel mogelijk gaan werken met het MPS-certificaat. Bedrijven gebruiken dan duurzame middelen bij de teelt. In de winter, als er geen biologische bloemen zijn, koopt zij zelf ook bloemen met dit keurmerk. “Van voorjaar tot vorst ben ik biologisch, in de winter duurzaam."
Als laatste merkt Van den Bosch op dat de biologische branche te veel afhankelijk is van vrijwilligers. “Daar moet echt een professioneel iemand op komen”, vindt de Hilversumse. “Het is goed om te weten dat mensen het kunnen steunen. Ze kunnen hier bijvoorbeeld een aandeel nemen in de oogst, zodat het voor ons volgend jaar mogelijk wordt om te kunnen uitbreiden."