Er was een hoge opkomst bij de verkiezingen voor Provinciale Staten.
Er was een hoge opkomst bij de verkiezingen voor Provinciale Staten.

GroenLinks grootste, Forum derde partij

WEESP GroenLinks kreeg in Weesp de meeste stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Forum voor Democratie is de grootste winnaar en kwam in Weesp bij deze verkiezingen als derde partij uit de bus. In Noord-Holland is FvD nu de grootste partij.

De topscore van GroenLinks is een trendbreuk, want bij landelijke verkiezingen was in de afgelopen tien jaar de VVD steeds de grootste (bij lokale verkiezingen niet). Ook in Amsterdam en Diemen gingen de meeste stemmen naar GroenLinks. D66, VVD en PVV leverden flink in, de Partij voor de Dieren behoort tot de winnaars. De opkomst in Weesp kwam uit op 59,5%, veel hoger dan bij de vorige verkiezingen (49,5%).

Percentages

GroenLinks kreeg 15,7% van de in Weesp uitgebrachte stemmen, VVD 14,9%, FvD 13,1%, D66 10,6%, PvdA 9,9%, CDA 8,5% SP 5,9% PvdDieren 5,2%, PVV 4%, 50Plus 3,8%, CU 2,8%, DENK 1,9%.

Weesper kandidaten

Op de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten stonden twee kandidaten uit Weesp. Eric Smaling was provinciaal lijsttrekker van de SP en kreeg 412 van de 504 SP-stemmen in Weesp. Cees Sluijk kreeg op plaats 38 139 van de 731 CDA-stemmen. Sluijk komt niet in Provinciale Staten, Smaling wel.