Zacht, rustig en vrijwel droog, vanaf zondag koeler

Nog steeds is de 26ste februari de warmste dag dit jaar tot dusver met 18.9 graden. Maart lijkt dat niet meer te gaan overtreffen, hoewel de temperatuur wel weer iets gaat oplopen. Dat hangt samen met een hogedrukgebied bij Ierland dat zich over onze omgeving oostwaarts gaat verplaatsen. De stroming krijgt dan een zuidelijke component met aanvoer van zachtere lucht.

Donderdag en vrijdag

Donderdag zijn er wolkenvelden met soms ook wat zonneschijn. Er waait een zwakke tot matige wind, eerst noordelijk, later uit uiteenlopende richting. Het wordt 12 à 13 graden. Ook voor vrijdag wordt droog weer verwacht met wolkenvelden, maar de kans dat de zon geregeld schijnt is groter. De wind is zwak tot matig zuidwestelijk. Het is zachter met 14 à 15 graden.

Het weekeinde

Een zwak koufront zorgt zaterdag voor wat meer bewolking met een kleine buienkans, maar de zon schijnt ook nu en dan. Met een maximum van 14 graden is het nog vrij zacht. Zondag draait de tot matig aantrekkende wind van west naar noord. Met 9 à 10 graden overdag is het dan minder zacht. Wel schijnt de zon geregeld. In de eerste aprilweek wordt het wisselvallig.

Weetje

De weerspreuk 'maart roert zijn staart' is een cliché met daarin een kern van waarheid. Het weer is dan erg veranderlijk, maar dat kenmerkt ons klimaat. In die zin is het een dooddoener. Weerspreuken voor de lange termijn zijn meestal complete onzin, zeker als er een heilige bij wordt gehaald. Zoals: 'Is het op Sint Rupertus (27 maart) helder en rein, zo zal ook de zomer zijn'.