Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Robuuste baarden

Meer dan 100 jaar geleden stond koning Willem de Derde van Nederland met een robuuste baard op munten en postzegels. Een kleine 50 jaar geleden wilden psychologen ons wijs maken dat mannen met baarden iets te verbergen hadden... Dat ze zelf gladgeschoren waren, vertelden ze er wijselijk niet bij. Veel lezers weten: scheren is het echte verbergen. Met scheren verstopt een man zijn baard. Of niet soms? Die psychologen hebben dus nog wat uit te leggen!
Dagelijks worden wij overspoeld met reclame voor scheerapparaten en mesjes. Het ene mesje scheert nog gladder dan het andere apparaat. Door al dat reclamegeweld past er in onze denkwereld geen gezichtsbeharing meer bij een man. Geschoren-zijn is de norm. De betekenis van ongeschoren, is opgeschoven naar onverzorgd en onbeschaafd. De westerse cultuur is volledig gewend geraakt aan de geschoren man. En… na de gewenning is de verslaving gekomen. Veel Nederlanders zijn scheerverslaafd. Weinig Weespers vormen daar een uitzondering op. Hoewel? Het aantal uitzonderingen neemt gelukkig toe!
Wat een robuuste baard betekent, staat in Weesp inmiddels ter discussie. Een baardeloze wethouder is voorstander van het bebouwen van het Sinnigvelderplantsoentje, waarvan 'de Groene Postzegel' op dit moment de meest voorgestelde naam is. Hij gaat zorgen voor een robuuste groencompensatie… Misschien wordt zijn tegenprestatie net zo robuust als zijn baard? Een vijgenblad is natuurlijk ook heel robuust groen. Toch?
Over baarden gesproken. In de discussie over Zwarte Piet hebben actievoerders Sinterklaas helaas vergeten. Ik denk dat Zwarte Piet niet moet veranderen. Zwarte Piet is een bijzonder gerespecteerde en gewaardeerde baardeloze persoonlijkheid. Sinterklaas, daar valt wel iets over te zeggen, zeker als het om zijn baard gaat. Sinterklaas draagt ertoe bij dat mannen met baarden worden gediscrimineerd en er uiteindelijk voor kiezen baardeloos door het leven gaan. Geen enkele bisschop heeft nog een robuuste lange witte baard zoals Sinterklaas. Wordt het niet eens tijd om wat dat betreft met onze tijd mee te gaan? Wel goed om te weten: een robuuste baard heeft op de gezondheid van een man veel gunstige effecten. Daarom kan Sinterklaas natuurlijk zo oud worden. Daar moet ik nodig eens iets over schrijven!