Fort Uitermeer vertelt nu ook het verhaal van de keerkom in de 's-Gravelandsevaart.
Fort Uitermeer vertelt nu ook het verhaal van de keerkom in de 's-Gravelandsevaart. Foto's Marieke van Veen

Feestelijke opening keerkom en paviljoen bij Fort Uitermeer

Keerkom in ere hersteld, paviljoen herbouwd en evenementenbureau van start: het was vrijdag driedubbel feest bij Fort Uitermeer.

WEESP Op het terrein van Fort Uitermeer is een fraai stukje historie uitgegraven: de keerkom.

De keerkom was een verbreding in de vaarweg tussen de Vecht en de 's-Gravelandsevaart. In de 17e en 18e eeuw werd hier de lading overgezet van de grotere schepen die van de Zuiderzee kwamen en via de Vecht verder landinwaarts gingen. Andersom werkte het ook. Dan werd er met de trekschuit zand uit 't Gooi aangevoerd en in de keerkom overgeladen op grotere schepen. Dat zand was in Amsterdam nodig voor de aanleg van de grachtengordel.

Voor de ingebruikname van de in ere herstelde keerkom was gedeputeerde Joke Geldhof naar Weesp gekomen. Zij heeft de Stelling van Amsterdam in haar portefeuille en de provincie heeft meebetaald aan het terugbrengen van dit keerpunt. De gedeputeerde klom in een kraan en plantte een boom. De keerkom is onderdeel van het herinrichtingsplan van Stichting Uiteraard Uitermeer, die al jaren bezig is het fortterrein te ontwikkelen tot een natuurvriendelijk, cultuurhistorisch en recreatief gebied. Een eerder uitgevoerd onderdeel van dit plan, Paviljoen Uit & Meer, ging tot ieders verdriet in mei vorig jaar door kortsluiting in vlammen op. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de wederopbouw van deze uitspanning en sinds kort zijn de gasten weer welkom. Wethouder Astrid Heijstee nam de opening van het paviljoen voor haar rekening. Uiteraard Uitermeer greep de feestelijkheden aan om Fort Evenementen voor te stellen. Patricia en Robert-Jan Nederbragt zijn met hun evenementenbureau verhuisd naar Plofhuis 3, een voormalige munitieopslag op het terrein. Zij houden zich bezig met teambuilding op cultuurhistorische locaties en openden op Uitermeer een escaperoomexperience, genaamd Het Kanon.

Gedeputeerde Joke Geldhof.