Jan Kooper is muzikant, Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster  Stephanie Prinssen.
Jan Kooper is muzikant, Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Jeneverdieven

Jan: "Jan Kooper."
Stefan: "Jan, kan het zijn dat ik jouw vouwfiets zag staan zonder fietszadel?"
Jan: "Zal straks even kijken. Wat voor kleur had de fiets?"
Stefan: "Donkerbruin."
Jan: "Dat zou de mijne kunnen zijn."
Stefan: "Dan is de fietszadeldief nu ook actief in het centrum. Er zijn rondom het station meer dan 30 fietszadels gestolen, maar als er nu ook al zadels van vouwfietsen in het centrum worden gejat dan is er wat mij betreft sprake van een verontrustende situatie. Een fiets zonder zadel is als Jezus zonder kruis, een land zonder koning, een stad zonder terrassenbeleid, een industrieterrein zonder bushalte, een Groene Punt zonder zwemmers…"
Jan: "Prima, ik ga zo kijken, ben nu even buiten adem. Ik was net even bij de slijter om een klein flesje whisky te halen en had tijdens het afrekenen een gesprek met de slijter over het feit dat mijn reukvermogen weg is en dat bij mij de bite belangrijk is. Toen zei-die: 'O, maar dan heb ik een whisky die lekkerder is voor jou.' Hij kwam met een geschikter flesje dat zelfs aanzienlijk goedkoper was. We kletsten wat na over ruiken en proeven en toen zag ik in mijn ooghoek een jongen met twee flessen jenever de winkel uit rennen. Ik twijfelde geen moment en ging hem achterna. Hij was denk ik wel een jaar of 40 jonger, dus na tien minuten was ik hem bij de Achtergracht kwijt. Bukkend naar adem vraagt een jongen aan mij: 'Waar rende hij nou heen?' Ik zeg: 'Aan het einde van de Achtergracht naar links.' 'Bedankt, meneer', zei de jongen en vervolgens sprintte hij ook die kant op. Pas later besefte ik dat ik hem voor de slijter had zien staan. Op de uitkijk. Het was dus een maat van de jonge jeneverdief!"
Stefan: "Wat een verhaal. Goed dat je hem achtervolgde."
Jan: "Ja, maar nu is dus waarschijnlijk m'n zadel gestolen…"
Stefan: "Wat een toestanden... heb jij zin om vanavond de zinnen te verzetten? Het is namelijk Nationale Biodanzaweek. Gaan we vanavond hier in Weesp lekker losbewegen en ons hoofd leegmaken."
Jan: "Drinken we daarna dat flesje whisky."
Stefan: "Jatten we gewoon ook ergens een fietszadel!"
Jan: "Sta ik wel op de uitkijk. Hou vol!"
Stefan: "Hou vol! En tot vanavond."