In de kerk wordt nog volop gebouwd, maar vorige week gingen de steigers rond de toren al weg.
In de kerk wordt nog volop gebouwd, maar vorige week gingen de steigers rond de toren al weg. Foto: Sjoerd Stoop

Laatste horde transformatie Laurentiuskerk genomen

De fundering en de toren zijn al hersteld en de verbouwing is in volle gang. Nu is ook de laatste stap in de transformatie van de Laurentiuskerk gezet.

WEESP De gemeenteraad van Weesp ging donderdag akkoord met het bestemmingsplan voor het Laurentiushof. Dat betekent dat de weg vrij is om de tuin achter de voormalige Laurentiuskerk aan de Herengracht te bebouwen en voor de toren een terras in te richten.

In de tuin komen drie stadsboerderijen. De opbrengst draagt bij aan de exploitatie van de transformatie van de kerk. Ook het terras draagt bij aan de exploitatie, als essentieel onderdeel van de brouwerij met proeflokaal van Wispe. Over de stadsboerderijen had kerkeigenaar Cees van Vliet al overeenstemming met de directomwonenden. De raad liet dat zwaarder wegen dan een advies van de welstandscommissie. Nadat bleek dat Van Vliet ook met de Stichting Bewonersbelangen overeenstemming had bereikt over de omvang van het terras, stond niets het groene licht van de gemeenteraad meer in de weg. In het bestemmingsplan zijn 60 zitplaatsen opgenomen, waarbij het college de bevoegdheid heeft om uit te breiden tot maximaal 75. Het bestemmingsplan maakt in de kerk mogelijk waar Van Vliet al van alles voor in gang heeft gezet - en daarom het definitieve groene licht voor de kerktransformatie. Veel raadsleden waren lovend over het bereikte resultaat en prezen het goede overleg tussen de ontwikkelaar en de buurt. Wethouder Vos vatte alles terecht samen als: "Een fantastisch plan." Zijn partij WSP eiste via Twitter meteen de credits op, maar dat kunnen ze niet menen. Bij de totstandkoming van dit project heeft de gemeente slechts een bijrol gespeeld. Dan verwoordde de fractie van D66 het op haar site beter: "Het is de verdienste van de eigenaar van de kerk, Cees van Vliet, en de ondernemers die samenwerken bij de inrichting van de Laurentiuskerk met woningen, werkruimten, een yogastudio van YogaToday, de brouwerij van Wispe en de distilleerderij van Anker met een proeflokaal en een terras. Eigenaar, ondernemers en omwonenden hebben de afgelopen periode samen gewerkt om alle plannen van het terrein binnen de kaders van allerlei wetten en gemeentelijke regelingen passend te krijgen. Dit hebben zij zelf gedaan, zonder ondersteuning van de gemeente."