Voor zijn eerste boek kroop Erik Jobben in het hoofd van een moordenaar.
Voor zijn eerste boek kroop Erik Jobben in het hoofd van een moordenaar. Foto: Jaap Reedijk

Erik Jobben presenteert zijn eerste roman: 'Dodelijke verleiding'

WEESP 'Dodelijke verleiding' is geen standaard whodunit. Al meteen in de eerste zin van het boek wordt duidelijk wie Julia heeft vermoord. De spanning van het verhaal zit 'm vooral in de vraag hoe het zo mis heeft kunnen gaan en of controlfreak Frank met de moord wegkomt.

door Marieke van Veen

'Dodelijke verleiding' is de eerste roman van theater- en televisieschrijver/maker Erik Jobben. De Weesper heeft er vier jaar aan gewerkt: een leuk en ontspannen project omdat er geen druk op lag. Als het niet was geschreven was het ook prima geweest. Maar dan opeens is het boek af en dan wil je eigenlijk toch wel dat het ook echt uitgebracht wordt. En dan komt er dus wel een bepaalde druk op te liggen. Er moet een titel komen, een genrebepaling, een cover, een omslagtekst, een presentatie... allerlei deadlines, allerlei dingen om over te piekeren.

'Heel spannend'

Toch denkt Jobben niet: waar ben ik aan begonnen. "Dat niet, maar ik vind het wel heel spannend. In het theater breng je dat wat je gecreƫerd hebt zelf naar de mensen toe, je gaat het land door. En je kunt je voorstelling bovendien blijven bijschaven en bijsturen. Een boek niet. Dit is het. Mijn werk zit erop, de lezers bepalen of het een succes wordt. De recensies kunnen nog zo goed zijn: als het publiek het niet oppakt dan is een boek ook zo weer verdwenen."

Flaptekst 'Dodelijke verleiding'

'Een voorstelling kun je blijven bijschaven. Een boek niet. Dit is het'

'Als controlefreak Frank de veel jongere en vrije Julia ontmoet, komen er emoties en krachten bij hem los waarvan hij het bestaan niet kende. Zijn stabiele leven vult zich razendsnel met mateloze verliefdheid, tomeloze geilheid, verscheurende machteloosheid en overrompelende gewelddadigheid. Een met een grote dosis humor geschreven pageturner over onhandige lust, ondraaglijke liefde, onvermijdelijke moord en een onvermoede vrouwelijkheid. Erik Jobben is bekend van zijn schrijfwerk voor theater en televisie. Met 'Dodelijke verleiding' heeft hij zijn eerste roman afgeleverd.'

Ontmoet de schrijver

Vanaf morgen (donderdag 18 april) is het boek te koop, onder meer bij Pezzi Pazzi in Weesp. Die dag wordt het boek officieel gepresenteerd in de bibliotheek. Die avond zit inmiddels vol. De Weesper: "Daarom is er een vervolgsessie gepland en ben ik aanstaande vrijdag 19 april van 16.30 tot 17.30 uur in boekwinkel Pezzi Pazzi om te signeren en over het boek te praten."

Op Weespernieuws.nl/Extra verschijnt vandaag een uitgebreid interview met Erik Jobben plus een exclusieve voorpublicatie van 'Dodelijke verleiding'.