De hoge flat is al vier jaar weg, maar wat komt er voor terug?
De hoge flat is al vier jaar weg, maar wat komt er voor terug? Foto: André Verheul

Ymere wilde er zes, de buurt vier en het worden vijf woonlagen

De Kostverlorenflat ging in 2015 tegen de vlakte. Over wat er voor terugkomt worden woningcorporatie Ymere en de buurt het niet eens.

WEESP De omwonenden van de voormalige Kostverlorenflat willen maximaal vier woonlagen, Ymere wil er het liefst zes en in Nederland-polderland worden het er dus vijf. De hoogte wordt 22 meter aan de Amstellandlaan en 17 meter aan de Kostverlorenstraat. Het dagelijks bestuur van de gemeente vindt dit prima, maar de omwonenden nog steeds niet.

Begin 2015 is de Kostverlorenflat gesloopt en van meet af aan is duidelijk dat er nieuwe woningen voor in de plaats komen. Het groeide uit tot een hoofdpijndossier, dat nu dan toch de laatste fase in lijkt te gaan. Het bouwplan komt voor rekening van Ymere, dat zich weet te houden aan zogeheten kaders die door de gemeenteraad in juni 2016 zijn aangegeven. Zorgvuldig omgaan met de groene ruimtes (elke boom die wordt verwijderd wordt binnen het plan vervangen door een nieuwe), een 'samenhangend geheel' met de omgeving, voldoende parkeerplaatsen, de ontwikkelingen moeten 'een relatie' hebben met de buurt, er dient vooral ingezet te worden op sociale huurwoningen voor één- en tweepersoonshuishoudens en (wat uiteindelijk de crux van alle commotie zou worden) de bouwhoogte mag maximaal zes woonlagen zijn. Of Ymere maar even binnen deze lijntjes wilde kleuren.
De omwonenden keken tot 2015 aan tegen een flat van acht hoog, maar vinden zes woonlagen nu te hoog. Ze verwijzen naar een uitspraak van toenmalig wethouder Peter Eijking (PvdA), die zou hebben toegezegd dat hier nooit meer een flat zou komen. Bij het eerste Ymere-plan van zes woonlagen gingen de hakken in het zand. Dat resulteerde in juni in een nieuw plan: drie appartementsgebouwen waarbij de hoogte van de twee gebouwen met sociale huurwoningen is verlaagd van zes naar vijf bouwlagen. Het derde gebouw op het winkelcentrum had in dit plan zeven verdiepingen, maar daar kwam weer kritiek op van de buren van het Casparus-terrein.
Op basis hiervan is het aantal verdiepingen ook daar teruggebracht naar vijf, maar daar komt wel de hoogte van het winkelcentrum van 5,6 meter bij. Gevoelsmatig blijft het daardoor een gebouw met een hoogte van zeven verdiepingen, maar het college van B en W kan dat billijken: "Stedenbouwkundig is meer hoogte boven op het winkelcentrum zeer goed verdedigbaar", staat in een notitie. Over de laatste aanpassingen is in december en nogmaals in maart overlegd met de omwonenden. Tevergeefs. "Helaas werd duidelijk dat er vanuit de omgeving geen draagvlak is voor de huidige plannen van Ymere", melden B en W nu aan de raad. Ook staat er: "Het ruimtelijke kader dat door uw gemeenteraad is vastgesteld, geeft aan dat in het plangebied het maximumaantal bouwlagen zes is. De twee appartementengebouwen met de sociale huurwoningen voldoen met vijf woonlagen aan dit kader."
Ymere gaat nu dit plan verder uitwerken, terwijl B en W het bestemmingsplan op korte termijn aan de gemeenteraad zullen voorleggen.