Van de lezers

Koningsdag 2019

Het is bekend dat het organiseren van de Koningsdag veel tijd en moeite kost. Dat daarbij de vrijwilligers ook steeds schaarser worden is ook lastig. Lof voor de mensen die het elk jaar weer voor elkaar krijgen dat we Koningsdag kunnen vieren.
Om 11.00 uur begin van het feest in het centrum met de aubade voor het stadhuis op het Grote Plein. Bij aankomst op het plein werden er programmaboekjes uitgedeeld met daarin ook de teksten van de liedjes die gezongen zouden worden. Na het praatje van onze burgemeester en de voorzitster van de Oranjevereniging werd door K.H. de Adelaar het Wilhelmus ingezet. Bijgestaan door een zangeres werd dit uit volle borst meegezongen en... ja, daarna ging het mis.
De aubade stopte na het Wilhelmus, de voorzitster en de burgemeester draaiden zich om, stapten het stadhuis binnen en deden de deur dicht? Einde verhaal? Volledige ontgoocheling en geroezemoes op het Plein: wat gebeurt er nu? Volgens het programmaboekje zouden we 'Lang zal hij leven' zingen en aansluitend nog 'Weesp, het stadje aan de Vecht'. De burgemeester en voorzitster van de Oranjevereniging zongen dit voorgaande jaren mee en wensten de mensen die de moeite hadden genomen om naar het plein te komen een leuke Koningsdag, daarna einde aubade. Na enige verbijstering zette K.H. de Adelaar het 'Lang zal ze leven' maar in en speelde ook nog 'Weesp, het stadje aan de Vecht'. Er werd niet veel meer meegezongen omdat de mensen volledig van slag waren over hoe dit was verlopen. Vol ongeloof verlieten de mensen het plein. Kritiek leveren is makkelijk, dat snap ik, maar dit sloeg echt helemaal nergens op.
Mevr. Doppenberg