Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Val dood

Als wij tegen iemand 'Val dood!' zeggen, zijn we niet aardig. 'Ik luister niet meer!', bedoelen we. Nu komt een vloedgolf van jaarlijks 70.000 overlijdens door geneesmiddelen vanuit Amerika naar Europa. De - vaak jonge - mensen die dood gaan, hebben van de dokter een medicijn tegen pijn voorgeschreven gekregen… Het begint dus met een recept van de dokter. Het eindigt met een onbedoeld overlijden.
Hoe is dat nu mogelijk? Er zijn twee oorzaken: 1. Fabrieken willen graag meer geld verdienen aan medicijnen, en 2. Mensen wordt wijsgemaakt dat je geen pijn hoeft te lijden: geen centje pijn. Deze twee verwachtingen vormen een dodelijke combinatie. Door de kwalen waarvoor een medicijn kan worden gebruikt uit te breiden, kun je veel meer medicijnen verkopen en veel meer geld verdienen. Werd vroeger morfine voorgeschreven bij ernstig zieken, kankerpatiënten en stervenden...
Nu is dat anders. Onder invloed van intensieve reclame wordt nu bij onbeduidender kwalen zoals rugpijn, zenuwpijn, een verstuikte enkel, na een botbreuk of een operatie door dokters al snel morfine voorgeschreven. (Aanstaande) dokters worden gehersenspoeld dat dit middelen zijn die veel beter worden verdragen en veel beter werken. Zouden ze andere, minder zware, middelen voorschrijven dan belanden ze op een strafbankje of slagen ze niet voor hun tentamen of stage. Want ze houden zich dan niet aan de richtlijn. De richtlijnmakers hebben geen haast om de richtlijn te veranderen. De vloedgolf aan doden die op ons afkomt, maakt op hen onvoldoende indruk. 'Val dood!', lijken ze te zeggen. Patiënten weten vaak niet dat de dokter morfine voorschrijft. Het heet anders, bijvoorbeeld oxycodon, oxynorm of fentanyl: sterk verslavende middelen waar je makkelijk aan begint, maar moeilijk mee stopt. In huisartsenpraktijken zien wij de verslavende werking. Als het je toch lukt om te stoppen, pak je bij de volgende pijn al gauw weer een paar tabletten die je nog had liggen, met soms dodelijke gevolgen. 'Val dood!', is niet zo'n aardig gezegde en… pijn is niet fijn, maar gevaarlijk vergif zoals oxycodon moeten we weer reserveren voor ernstig zieken en stervenden. Anders vallen er ook in Weesp nog doden.