De versierselen worden opgespeld.
De versierselen worden opgespeld. Foto: Marieke van Veen

Zorg en aandacht voor de mensen in zijn omgeving

Bert Westland is op de vrijdag voor Koningsdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

WEESP Een 'lintjesregen' was het dit jaar niet in Weesp, maar dat komt ook omdat je deze onderscheiding niet zomaar krijgt, zo legde burgemeester Van Bochove vrijdag in de Burgerzaal uit. "Het ene jaar zijn het er meerdere, het andere jaar is het er een." Hij noemde het tekenend dat de zaal ook bij dit ene lintje vol zat: "Dat zegt wel iets over de persoon."

Die persoon is dus Bert Westland. De Weesper is als timmerman nauw betrokken geweest bij de restauratie van beeldbepalende gebouwen in Weesp, zoals het stadhuis, de synagoge en de Grote Kerk. Daarnaast heeft hij zich in zijn vrije tijd tientallen jaren ingezet voor de samenleving. Onder meer binnen de toenmalige Nederlands Hervormde Gemeente en later de Protestantse Gemeente Weesp Driemond. Ook zat hij in de klusgroep van de Kors Breijerschool, is hij - nog steeds - actief binnen Schaatstrainingsgroep Viking en was hij vele jaren mantelzorger voor onder meer een buurvrouw.
Van Bochove liet weten dat de aanvraag voor het lintje door verschillende mensen van verschillende organisaties was gedaan. "Een persoon met zorg en aandacht voor de mensen in zijn omgeving", motiveerde de een. "Hij betekende voor ons veel meer dan een doorsneewerknemer of collega", zei een ander. Weer een andere aanvrager liet weten: "Op Bert kon - en kun - je altijd rekenen. Hij is standvastig en betrouwbaar." Bij het opspelden van de versierselen nam Westland ook zijn kleinkinderen mee naar voren. Ook om de aandacht voor zijn persoon wat af te leiden, want dat vond Westland toch een tikje ongemakkelijk.
Na het officiƫle gedeelte was er een receptie in de raadzaal. Daar oogde de gedecoreerde meteen al veel meer ontspannen. Hij had een beetje opgezien tegen alle belangstelling, maar hecht tegelijkertijd veel waarde aan het gebaar. "Niet zozeer vanwege de onderscheiding zelf, maar vanwege de waardering die spreekt uit het feit dat mensen dit voor je doen. Dat vind ik heel bijzonder." Na samen met zijn vrouw het glas te hebben geheven, begon hij met het in ontvangst nemen van alle gelukswensen. Daar was hij wel even zoet mee: de rij liep door tot in de hal.