Wisselvallig en iets minder koud

De scherpe kantjes van de mei-koelte gaan er af deze week. De koude noordelijke stroming verdwijnt bij de nadering van een depressie. De aangevoerde lucht wordt dan iets milder bij een zuidwestelijke wind. Donderdag bereikt de depressie de Noordzee met enkele buien. Tot en met het weekeinde is het wisselvallig en nog wel enkele graden te koud voor half mei.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Er vallen enkele buien. Soms klaart het korte tijd op. Er waait een matige zuidwestenwind. Het is iets minder koud. In de middag wordt het 14 à 15 graden. Vrijdag is het wisselend bewolkt. Er kunnen enkele buien vallen. Het klaart van tijd tot tijd iets breder op. Bij een matige westenwind wordt het 14 graden.

Het weekeinde

In het weekeinde is het IJsheiligen (11 t/m 14 mei). Het koudere weer daarbij was dit jaar iets te vroeg, maar het voelt iets kouder bij een tot vrij krachtig aantrekkende noordwestenwind. Het wordt 12 à 13 graden. De kans op nachtvorst is vrij klein. Het weerbeeld is wisselend met kans op enkele buien. Nu en dan schijnt de zon. Zondag is het droog met iets meer zon.

Weetje

De late voorjaarskou rond afgelopen weekeinde was bijzonder, maar niet uitzonderlijk. Het maximum lag tussen 9 en 11 graden. Het kwam lokaal tot nachtvorst. Het past bij IJsheiligen. Nog kouder was het 40 jaar geleden. Tussen 30 april en 5 mei 1979 werd het slechts 7 à 8 graden. Op 2 mei viel toen sneeuw. Ook recenter, op 12 mei 2010, werd het maar 7 graden.