Burgemeester Bas Jan van Bochove.
Burgemeester Bas Jan van Bochove. Foto: André Verheul

'Heb de ambitie om in raad van Amsterdam te komen'

WEESP Weesp en Amsterdam zijn besprekingen gestart die moeten leiden tot wat wordt genoemd: het bevorderen van de nabijheid van het bestuur. Oftewel: hoe krijgen de inwoners van Weesp invloed binnen Amsterdam?

Na de bestuurlijke fusie met Amsterdam (in 2022 of 2026) is er geen Weesper gemeenteraad meer en mogen de inwoners van Weesp stemmen voor de Amsterdamse gemeenteraad. Die staat op veel grotere afstand van instanties en inwoners dan wij in Weesp gewend zijn. Vanuit de stadsdelen zijn er nu commissies die adviseren aan de gemeenteraad. Dat werkt nog niet altijd goed. "De indruk is dat de bestuurders in de stadsdelen nog zoekende zijn naar invloed binnen het nieuwe bestuurlijke systeem van Amsterdam", stelt de Weesper PvdA-fractievoorzitter Bert Keesman in een ingezonden brief in het Parool (vrijdag 26 april). Over een jaar evalueert Amsterdam het eigen stelsel. Iets dat in Weesp met grote belangstelling zal worden gevolgd. In onze podcast De Collegekamer gaat burgemeester Bas Jan van Bochove hierop in. "Voor Weesp moet het gaan om de nabijheid van bestuur. Hoe kunnen wij als Weespers onze eigenheid en de belangen van onze stad het beste inkleuren? Dat is onderwerp van gesprek met Amsterdam. Dat gesprek is net gestart."
Van Bochove herhaalt zijn oproep aan Weespers om actief te worden in de politiek en binnen een partij op te klimmen naar een invloedrijke of verkiesbare positie. "Zorg ervoor dat je hoog op een kieslijst komt, zodat je als Weesper in de gemeenteraad van Amsterdam komt. Dán heb je invloed. Mijn oproep aan de Weespers zou zijn: heb die ambitie, dan kom je er zeker."

De podcast is te beluisteren op weespernieuws.nl