Het Metropole Orkest repeteert in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum.
Het Metropole Orkest repeteert in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Metropole Orkest en regio meer aan elkaar koppelen

HILVERSUM De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger van Cultuur gaat een nieuwe poging wagen bij de Regio Gooi en Vechtstreek om ook andere gemeenten te laten investeren in het Metropole Orkest. "Het orkest is breder dan alleen Hilversum", meldt hij. Vorig jaar, nadat het orkest zelf de financiële noodklok luidde, sprongen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de gemeente Hilversum bij.

Tijdens de laatste Prinsjesdag kwam het nieuws naar buiten dat OCW in 2019 en 2020 een bedrag van 750.000 euro investeert in het Metropole Orkest, dat gehuisvest is in het Muziekcentrum van de Omroep. Hilversum besloot eerder al het orkest financieel te steunen. In eerste instantie was het politieke idee om één euro per inwoner te geven, maar dat is een geldsom van 250.000 euro geworden. Ook toen is geprobeerd om de andere Gooise gemeenten mee te laten betalen, maar die poging strandde.

Nu gaat de Hilversumse cultuurwethouder het voor de zomer nog eens proberen tijdens het regio-overleg met zijn collega's. Daarbij is de situatie wel anders dan in 2018. Aan het verstrekken van de subsidie zat wel een aantal voorwaarden als in wederdiensten. Jan Geert Vierkant, algemeen directeur Metropole Orkest, gaf eerder in deze krant al aan dat een goed idee te vinden.
In de afgelopen periode heeft het orkest een plan opgesteld waarin invulling gegeven wordt aan de wederkerigheidswens van de gemeente en de regio. Zo worden er gratis lunchconcerten in het MCO verzorgd. Het gaat om een programma voor ouderen. Dit doet het orkest in samenwerking met HilverZorg. Daarnaast wordt ingezet op het streamen van concerten waardoor bijvoorbeeld scholen en verzorgingshuizen op eigen beeldscherm of via een internetverbinding kunnen kijken. Daar komt nog een serie van concerten van ensembles van musici van het Metropole Orkest voor bewoners van Hilversum en de regio bij.

Lespakket

Educatie is in het plan een andere belangrijke richtlijn. Voor het basisonderwijs is een digitaal lespakket tegen korting beschikbaar en leerlingen kunnen op repetitiebezoek komen in het onderkomen aan de Heuvellaan. Jonge conservatoriumstudenten in het Metropole Academy Orkest krijgen de kans om in Metropole Orkest-opstelling te spelen. Dit concert en het eraan gekoppelde opleidingstraject vinden plaats in het MCO. Het concert is voor Hilversummers gratis bij te wonen.
Daarnaast gaat het Metropole Orkest alle in Hilversum gevestigde amateurkunstorkesten en -ensembles benaderen. Zij krijgen een aanbod om musici van het MCO in te zetten als coach of solist bij repetities of concerten.