Iets warmer, toenemende kans op een bui

Een zeer krachtig hogedrukgebied boven de Noordzee trekt langzaam noordwaarts weg. Het bracht veel zonneschijn, maar ook nachtvorst. Tegelijk schuift een gebied van lage luchtdruk boven Zuid- en Midden-Europa naderbij. De stroming ruimt van noordoost naar het oosten. De aangevoerde lucht is iets warmer, maar door de dalende luchtdruk ook licht onstabiel.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag worden zonnige perioden verwacht, maar ook enkele wolkenvelden. Het is droog met een maximum van 16 à 17 graden. Er staat een matige noordoostenwind. In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking toe. Er kan wat lichte regen vallen. In de loop van de dag klaart het geleidelijk wat op. Het wordt 17 à 18 graden. Er staat een matige oostenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde is het licht wisselvallig. Zaterdag is er geregeld ruimte voor de zon, maar er ontstaan ook stapelwolken met kans op een bui. Zondag schijnt nu en dan de zon. Vanuit het zuidoosten komt er geleidelijk wat meer bewolking opzetten. Er kan wat regen vallen. De maximumtemperatuur ligt beide dagen rond 20 graden. Er staat een matige oostenwind.

Weetje

Een hogedrukgebied wordt gekenmerkt door dalende luchtbewegingen in de atmosfeer. De druk op het aardoppervlak neemt dan toe. De barometer gaf maandag een luchtdruk aan van 1041.0 HPa (hectopascal). Nog nooit was de luchtdruk zo hoog in mei. Het oude record voor mei bedroeg 1040.2 HPa op 16 mei 1943. Zo'n hoge luchtdruk is normaler voor de winter.