De maaiers moeten netjes en zorgvuldig maaien, zo staat in het contract met de gemeente.
De maaiers moeten netjes en zorgvuldig maaien, zo staat in het contract met de gemeente. Foto: André Verheul

Gemeente onderzoekt maaibeleid na kritiek

Te kort, te vaak, te slordig. Weespers storen zich aan hoe er in Weesp wordt gemaaid. Wethouder Maarten Miner (GroenLinks) reageert.

WEESP De gemeente Weesp zegt te kijken of de maaiploegen minder fanatiek tekeer moeten gaan. Nieuw groenbeleid is inderdaad welkom, maar daarvoor is nu geen capaciteit op het stadhuis. En lokale bijenvriendelijke initiatieven worden ondersteund.

Imker Gert Admiraal begon er tegen WeesperNieuws Extra over: het maaibeleid van de gemeente deugt niet. Hij ziet graag dat er gezaaid wordt in plaats van maaien. Hij gebruikte het woord 'grasfalt' voor al die te kort geknipte sprieten en dat begint langzaam maar zeker een gevleugeld begrip te worden in Weesp. Het leidde tot reacties van Weespers die op de lijn-Admiraal zaten. Waarom blijven de maaiers niet een maandje thuis? Het is een voor de hand liggende suggestie.

Wethouder Miner heeft het allemaal gelezen, soms met kromme tenen. "Zomaar een maand niet maaien is echt niet de oplossing. Zoiets moet goed voorbereid worden", zegt hij. Dat de maaimessen van de Tomingroep hier vaak en laag rondgaan omdat de contracten dat nu eenmaal zo bepalen, is volgens Miner onzin. "In het contract staat dat er netjes en zorgvuldig moet worden gemaaid, verder niets. Of het allemaal niet wat erg kort is de laatste tijd? Dat is misschien een punt. We gaan dat onderzoeken en als dat zo is dan passen we dat natuurlijk aan."

Veengrond

In één moeite door tackelt hij het verhaal dat hij niet aan beleid zou willen. Het liefst zou hij dat vandaag nog hebben, maar dat gaat niet omdat er momenteel door de ambtelijke fusie met de gemeente Amsterdam per 1 juni even geen 'handjes' zijn om beleid op papier te zetten. "Helaas is er te weinig capaciteit op het stadhuis en daar is nu even niets aan te doen", laat hij weten. Maar dit dossier blijft echt niet liggen. "In november wil ik met een groen beleidsplan komen waar we dan in 2020 de vruchten van kunnen plukken."
Daarin moet onder andere rekening worden gehouden met de grondgesteldheid in Weesp. "Weesp heeft veengrond. Dat is een te rijke bodem die eigenlijk moet worden verarmd en daar moet je verstandig mee omgaan." Er zijn meer uitdagingen, bijvoorbeeld niet klakkeloos overal bijenvriendelijke bomen planten. "Het moet passen in het straatbeeld. Bovendien moet je rekening houden met het feit dat bepaalde bomen andere problemen kunnen geven. Linden geven bijvoorbeeld lindensap af, dat is niet goed voor auto's en daar worden de eigenaren niet blij van. Met al die belangen moeten we rekening houden." Plus: "Er is ook niet heel veel ruimte in Weesp, zeker niet in de binnenstad, om wat te doen op dit vlak. Weesp is behoorlijk versteend."
Maar, en dat wil Miner graag onder de aandacht brengen, dat wil allemaal niet zeggen dat er nu niets gebeurt, want ook hij trekt zich het lot van de bijen aan. Het feit dat wordt onderzocht of er niet te wild wordt gemaaid is al één punt en verder wil de gemeente lokale initiatieven ondersteunen. Ook financieel, met de Weesperkei.