Van de lezers

Plantsoen Ossenmarkt

Al jaren voeg ik mij op 4 mei bij de vele belangstellenden die de herdenking op de Ossenmarkt bijwonen. Vorig jaar is bij het monument een gedenkteken geplaatst met namen van de Joodse slachtoffers van deze verschrikkelijke oorlog. Wat mij, en velen met mij, stoort is de zeer slordige en schandalige aanblik die dit plantsoen biedt. En dat is al jaren zo. Alleen maar pollen en geslechte molshopen. Het gaat over een stukje grond van ongeveer 100m2. Naar veler oordeel de gevallenen onwaardig. Mijn oproep aan de wethouder eind 2018 om hier zorg aan te besteden heeft niet mogen baten. Jammer en respectloos. Dit stukje plantsoen hoort er het hele jaar door netjes en verzorgd bij te liggen.
Ferd. Vermeulen

Maaibeleid (1)

'Grasfalt'; een terecht sceptische term uit de mond van imker Admiraal in het WeesperNieuws van vorige week. Het gaat over de door ons veroorzaakte kwijnende biodiversiteit in Weesp. De vraag is waarom in een tijd van alarmerend snelle terugloop van plant en dier de gemeente het kennelijk nodig blijft vinden gemeentegras zoveel vaker te maaien dan noodzakelijk is. Ik woon aan de Utrechtseweg en laat bewust het stukje groen vóór mijn tuin verwilderen. Het lapje beslaat hoogstens 20 vierkante meter, maar is desondanks een waar 'insectenparadijs': het is een komen en gaan van de ook voor ons o zo nuttige bezige diertjes. Ik koester dat stukje, ondanks de opmerkingen van een enkele passant of collega-aanwonende; ik dien hiermee - al is het maar een beetje - een in mijn ogen goede en heel belangrijke zaak. Voor de schone aanblik plantte ik voorts aan de overzijde van de straat rond de stam van een boom de nodige bolletjes van sneeuwklokjes en krokussen… doch reeds vroeg in het seizoen vielen de eerste sporen daarvan reeds ten prooi aan de maaimachines van gemeentelijke groenvoorzieningen. Ik zou willen voorstellen het maaibeleid te herzien, de natuur - dus uiteindelijk ook wij - heeft/hebben het nodig. Kijk desnoods eens naar andere landen waar het perfect geregeld is, zoals Duitsland of Zwitserland. Daar kijkt men veel bewuster en met meer hart naar het vele kleine groen waarop en waartussen door de mens gewoond wordt.
Daan van den Wall Bake

Maaibeleid (2)

Ik ben het 100% eens met imker Gert Admiraal. Wij kijken uit op een stuk groen, met gras. Dit is in twee weken tijd drie keer gemaaid; het ziet er compleet aangevreten uit. Ook onder de bomen, langs de sloot van de Gemeenschapspolderweg staan prachtige bloemen, daar moet en zal blijkbaar uit gehapt worden. Ik begrijp dit niet.
Marien Weststrate Wilson