Gemeente wil weten waar je tegenaan loopt

WEESP Welke problemen ervaren Weespers als het gaat om de fysieke en sociale toegankelijkheid van Weesp? De gemeente inventariseert waar inwoners - letterlijk en figuurlijk - tegenaan lopen.

Dat kan een plek zijn waar geparkeerde fietsen structureel de doorgang bemoeilijken, maar ook moeite bij het begrijpen van teksten op de website van de gemeente. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat iedereen volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. Een nogal kolossale opdracht, want het raakt zo'n beetje alles. Om een begin te maken, wil het Weesper college van B en W weten welke problemen de inwoners op dit moment ervaren. De lijst met opmerkingen is het startpunt voor verbeteringen en beleid, zo legt wethouder Léon de Lange uit in onze podcast De Collegekamer. "Ik wil het goed doen. Dus niet vanachter ons bureau een beleidsstuk schrijven, maar van de mensen zelf horen waar ze tegenaan lopen. Zij zijn toch de ervaringsdeskundigen."

E-mail en bijeenkomst

Daarvoor is een e-mailadres geopend (iedereendoetmee@weesp.nl). Een greep uit de suggesties die al binnenkwamen: meer openbare toiletten, minder drempels, terugdringen overlast gestalde fietsen, aanpassen toiletten horeca, duidelijker communicatie. De Lange: "Je ziet, het is heel breed." Alles in één keer verhelpen, kan niet. "Weesp zou dan bankroet zijn." Maar door in te passen in bestaand beleid, creatief te zijn en gebruik te maken van subsidies denkt De Lange een heel eind te komen. Het mailadres kan nog steeds gebruikt worden om opmerkingen in te sturen. Daarnaast zijn er op 28 mei twee bijeenkomsten om met inwoners in gesprek te gaan over dit onderwerp. Er is een middag- (15.00-17.00 uur) en een avondsessie (19.00-21.00 uur), het programma is hetzelfde. Aanmelden: iedereendoetmee@weesp.nl.

De podcast is te beluisteren op weespernieuws.nl