Taal voor Thuis helpt ouders met schoolgaande kinderen.
Taal voor Thuis helpt ouders met schoolgaande kinderen. Foto: Ingrid Voet

Informatiemarkt: taal is de sleutel naar van alles

WEESP Het spreken van de taal van het land waarin je woont is nodig om onderdeel te worden van de samenleving. Taal is de sleutel naar van alles: werk, contacten, communicatie.

In Weesp zijn vele initiatieven waarbij Weespers andere (nieuwe) Weespers helpen. Maar daar zijn wel vrijwilligers voor nodig.

Dinsdag 21 mei is er van 10.30 tot 12.30 uur een informatiemarkt in de bibliotheek. De Vrijwilligerscentrale en het DigiTaalhuis zetten dan uiteen wat er zoal mogelijk is. Dit is vooral bedoeld om nieuwe vrijwilligers te werven, maar ook mensen die ondersteuning willen zijn welkom.

Volwassen nieuwkomers kunnen de taal oefenen met een taalmaatje van het DigiTaalhuis of een maatschappelijk begeleider van het Vluchtelingenwerk. Een taalmaatje ontmoet zijn of haar cliƫnt eens per week, bijvoorbeeld in de bibliotheek. Met gewoon een gesprek wordt al veel bereikt, maar het is ook mogelijk om samen de krant te lezen of oefeningen te doen. Het vluchtelingenwerk is intensiever, maar vooral ook erg boeiend en dankbaar. Ook daarin speelt oefenen met de taal een belangrijke rol, omdat dit de zelfredzaamheid van mensen vergroot. De VoorleesExpress richt zich vooral op kinderen, maar ook op hun ouders. De vrijwilligers komen een avond per week bij een gezin thuis om kinderen met een taalachterstand voor te lezen. Ook stimuleren de vrijwilligers de ouders om vaker voor te lezen en boeken in huis te halen. En dan is er ook nog Taal voor Thuis, dat zich inzet om de betrokkenheid van ouders bij de (taal)ontwikkeling van hun kind te vergroten. Ouders leren hoe het eraan toegaat op de peuterspeelzaal of school van hun kind.

Belangstellen kunnen dinsdag 21 mei tussen 10.30 en 12.30 uur in de bieb meer informatie krijgen.