Raadsleden met prikkers door stad

WEESP Normaal houden raadsleden zich alleen bezig met het vaststellen van het beleid, maar zaterdag verzorgden ze voor één middagje ook de uitvoering. Gewapend met een grijper en een paar lege vuilniszakken trokken veertien Weesper raadsleden ten strijde tegen zwerfafval.

De actie komt voor een groot deel op het conto van VVD-raadslid Hawre Rahimi, die zich sterk maakt voor het terugdringen van zwerfafval. "Ik dacht: wat kunnen we zelf doen tegen zwerfafval", vertelt hij. "Alle fracties waren vertegenwoordigd, al kon helaas niet iedereen meedoen. Maar het was mooi om te zien hoe iedereen meehielp." Het dagje zwerfafval opruimen bleek succesvol. Of keihard nodig, dat kun je ook zeggen: er werden zo'n twintig volle zakken met troep naar het scheidingsstation gebracht. Rahimi: "We hopen dat ons voorbeeld ook andere mensen ertoe aanzet allereerst geen rotzooi te maken en zelf ook eens wat op te ruimen." Hardlopers van de Trim- en Trainingsgroep haalden onlangs zeven kliko's afval van de straat.
Terug naar het beleid: de gemeente stelt in een plan van aanpak dat Weesp in 2024 geheel zwerfvuilvrij moet zijn. Tijdens het Sluis-en-bruggenfeest moet de horeca uiterlijk volgend jaar de wegwerpbekers inruilen voor een systeem met statiegeld. Het Funky Farm Festival op 21 en 22 juni in de Keverdijksepolder pakt het dit jaar al duurzaam aan met groene stroom en (als het betaalbaar blijkt) gerecyclede bierbekers.