Ons nieuwste magazine is uit !
Ons nieuwste magazine is uit ! Foto: Isabel Verheul

Uitgevers lopen deur plat bij WeesperNieuws Extra

WEESP Uitgevers van lokale media, journalisten en mediawatchers in Nederland volgen op de voet hoe WeesperNieuws Extra aan de weg timmert.

Diverse lokale uitgevers kwamen en komen in Weesp langs om van ons te te horen hoe we dat aanpakken. Ook zij zoeken naar nieuwe manieren om de lokale journalistiek op peil te houden. De website van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek besteedt deze week aandacht aan het initiatief dat deze krant afgelopen najaar introduceerde. Hier een fragment uit het artikel op www.svdj.nl: "We vinden het zelf een stoere stap", zegt hoofdredacteur André Verheul. "We willen meer zijn dan een doorsnee huis-aan-huiskrant. Als je andere krantjes ziet, springen je soms de tranen in de ogen. Vaak is het vooral persberichtjes knippen en plakken. Het is een moeilijke markt, maar wij proberen een inhoudelijke krant te maken, met journalisten die zélf achter het nieuws aan gaan." Zoals voor de meeste lokale media vormden advertentie-inkomsten lange tijd de brandstof die het WeesperNieuws draaiende hield. Nu deze inkomsten eerder dalen dan stijgen, staat het advertentiemodel onder druk, waardoor er regelmatig lokale kranten omvallen (onlangs nog twee uitgaves in Den Haag). Om zich onder die druk uit te worstelen gooide het WeesperNieuws het roer om. "We dachten: als wij vinden dat we zulke goeie verhalen maken, dan moet de lezer daar toch ook iets voor willen betalen?"

Naar aanleiding van dit artikel op de website van het stimuleringsfonds laten weer anderen hun interesse blijken, ook regionale en landelijke partijen in deze branche. Wat ons initiatief zo bijzonder maakt, is dat we de lokale journalistiek die altijd als gratis werd verondersteld nu deels betaald aanbieden. Naast de gratis weekkrant schrijven we wekelijks meer dan tien extra lokale achtergrondartikelen voor abonnees. Uiteraard merken we dat het voor sommige lezers wennen is; je kunt niet meer al onze artikelen gratis lezen. In de gratis weekkrant nemen we nog steeds het belangrijkste nieuws mee. Wie meer achtergrond, verdieping en verhalen waarin mensen vooropstaan wil, komt elke dag online op WeesperNieuws Extra volop aan zijn trekken. Van de Extra-lezers ontvangen we zeer positieve reacties. Wekelijks verwelkomen we nieuwe abonnees en daarmee liggen we stevig op koers om over ruim twee jaar 10 tot 15% van de Weesper huishoudens tot de vaste lezers van WeesperNieuws Extra te mogen rekenen.

Wat is WeesperNieuws Extra?

Naast deze weekkrant en de gratis artikelen die we online plaatsen, maakt onze redactie dus nog veel meer nieuwsverhalen en achtergrondartikelen. Die plaatsen we online op WeesperNieuws.nl. Je herkent ze aan een rode E+. Wie een abonnement neemt (59 euro per jaar) kan ze allemaal lezen, plus daarnaast de uittips, nieuws en achtergronden uit de regio en het wekelijkse Zaterdagportret van een bekende Weesper. In een dagelijkse nieuwsbrief per e-mail staat welke verhalen er voor je klaar staan. Bovendien ontvangen Weesper abonnees eens per maand een mooi magazine met daarin een selectie van de beste verhalen van de afgelopen maand. Losse nummers zijn te koop bij Spar Veldt, Cigo Van Kassel, boekhandel Pezzi Pazzi en Primera Weesp.