Als wethouder Astrid Heijstee en Hilde Zijlma het lint doorknippen, is het Regionaal Medisch Centrum geopend.
Als wethouder Astrid Heijstee en Hilde Zijlma het lint doorknippen, is het Regionaal Medisch Centrum geopend. Foto's: Marieke van Veen

'Heel bijzonder dat wij dit hier in Weesp nu hebben'

Rode loper, bubbels en mooie woorden over 'de zorg dichtbij'. Donderdag was de officiële opening van het Regionaal Medisch Centrum Weesp.

WEESP Het vergde enig geduld - niet in het minst voor Tergooi Ziekenhuizen zelf - maar eindelijk kon afgelopen donderdag het lint van het Regionaal Medisch Centrum Weesp worden doorgeknipt.

Hans den Hollander, voorzitter van de raad van bestuur van Tergooi, haastte zich in zijn openingswoord te zeggen: "Het is nog lang niet af. Dit is een spannend experiment, er is nog volop ruimte voor groei." Hij legde nog eens uit waarom Tergooi met dit concept komt: "Zoals bekend worden de twee bestaande ziekenhuizen samengevoegd in één nieuw ziekenhuis in Hilversum. Hiermee komt de locatie Blaricum te vervallen. Omdat dit voor sommige mensen de afstand naar de zorg vergroot, komen wij met dit Regionaal Medisch Centrum met een deel van onze zorg nu juist naar de mensen toe." Zorgwethouder Astrid Heijstee is er maar wat blij mee. Weesp is de eerste in de regio met een Regionaal Medisch Centrum. "De visie van Tergooi - zorg dichterbij brengen - past bij de visie die de gemeente Weesp heeft." Ze is vol lof over wat Den Hollander 'anderhalvelijnszorg' noemt. "In dit nieuwe centrum komen eerstelijns- en tweedelijnszorg samen, heel bijzonder dat wij dat hier in Weesp nu hebben", vindt Heijstee.
Het Regionaal Medisch Centrum biedt veel verschillende vormen van medische zorg onder één dak. Zo is er een Diagnosestudio waar patiënten van de huisarts terechtkunnen voor eenvoudige diagnostische onderzoeken, zoals röntgenfoto's, echo's, bloedafname en urine/ontlastingonderzoek. Dat scheelt weer een ritje naar het ziekenhuis - al zal een patiënt op grond van de uitkomst misschien alsnog naar het ziekenhuis moeten.

Spreekuren

Ook zijn de spreekuren van de buitenpoli's van Tergooi naar de Korte Muiderweg verhuisd. Het gaat om cardiologie, dermatologie, geriatrie, gynaecologie, interne geneeskunde, keel-, neus- en oorheelkunde, maag-darm-leverziekten, neurologie, orthopedie, reumatologie en plastische chirurgie. Het specialisme kaak- en aangezichtschirurgie volgt deze zomer. Een deel van deze spreekuren vond voorheen overigens ook al in Weesp plaats, namelijk in het Gezondheidszorggebouw aan de Van Houtenlaan, waar nu dus ruimtes zijn leeggekomen. Verder tref je er huisartsenpraktijk Vechtrijk, Fysio Holland, Huidzorg Weesp en FoodWise Diëtisten Weesp. Dit zijn allemaal nieuwe praktijken/vestigingen die ruimte hebben voor nieuwe patiënten - wat goed uitkomt met het oog op Weespersluis, de in aanbouw zijnde nieuwbouwwijk om de hoek.

Afbeelding