Nora is tekstschrijver, blogger op milesandmore.nl en socialmediajunk. 'Een dag geen wifi is een dag niet geleefd.' Volgende week op deze plek: Stefan Stasse en Jan Kooper.
Nora is tekstschrijver, blogger op milesandmore.nl en socialmediajunk. 'Een dag geen wifi is een dag niet geleefd.' Volgende week op deze plek: Stefan Stasse en Jan Kooper.

Dilemma's

Stel, je móét kiezen: het carillon speelt elk uur het liedje van de Efteling – ja, dat irritante 'Carnaval Festival' dat daarna de rest van de dag in je hoofd blijft hangen – óf elke keer als je voor de brug staat te wachten moet je de Vogeltjesdans doen. Er zijn hele groeperingen die elkaar wekelijks dit soort debiele dilemma's voorleggen onder de noemer 'Dilemma Dinsdag'.

Een vriendin van me vertelde dat ze laatst haar nieuwe Tinderdate een hele dag via de app had onderworpen aan dilemma's. De keuzes die de arme man moest maken waren iets minder uitgebreid dan het voorbeeld hierboven. Hij mocht bijvoorbeeld kiezen uit 'Mars of Snickers?' (ik zou M&M's kiezen) en 'Jip of Janneke?' (sowieso Takkie!). M'n vriendin noemde dit een perfecte manier om elkaar beter te leren kennen… Ik denk dat als ze het vragenvuur was begonnen met: 'de hele dag lastiggevallen worden met nutteloze dilemma's óf gewoon gezellig met elkaar kletsen?' de beginnende relatie net even iets meer diepgang had gekregen. Want als reactie koos de scharrel in kwestie voor optie drie: hij liet gewoon niks meer van zich horen. Dit bewijst wat mij betreft dat Dilemma Dinsdag nul toegevoegde waarde heeft. Op wat dan ook.

Nu ik erover nadenk hebben 'wij Weespers' ook al een keer Dilemma Dinsdag gespeeld. Alleen heette het toen referendum. En in dit geval had het dilemma wél toegevoegde waarde, want kiezen tussen Amsterdam of Gooise Meren is net even iets belangrijker dan kiezen tussen 'tent of caravan?' en 'ijs van Nelis uit een bakje of op een hoorntje?'. En toch, zelfs bij dit echte dilemma – het referendum dus, niet dat bakje of hoorntje – waren er mensen die de regels niet snapten en er zelf een derde keuze bij bedachten: 'ik kies lekker geen van beide'.

Hoe dan ook, ik heb sinds ik dit schrijf al de hele tijd dat irritante deuntje van de Efteling in m'n hoofd. Dus de Vogeltjesdans voor een open brug – lekker wat beweging en misschien doen er wel anderen mee, waardoor het zo'n musicalachtige flashmob wordt – zal waarschijnlijk mijn keuze zijn. Als ik móést kiezen dan.