Aanhoudend sterk wisselvallig

Na de koele mei is juni in zomerse sfeer van start gegaan. Blikvanger op de weerkaart is een diep naar het zuiden ontwikkeld gebied van lage luchtdruk tot boven de Britse eilanden, een zogenaamde hoogtetrog. De stroming is dan zuid tot zuidwestelijk. De grens tussen koele en warme lucht (polaire front) ligt dichtbij en schuift heen en weer. Het weer is zeer wisselend.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag vallen enkele buien. Overdag is het wisselend bewolkt met kans op een bui, maar ook geregeld zon. Er staat een matige zuidwestenwind. Het wordt 18 à 19°C. Vrijdag is het tijdelijk warmer. Eerst schijnt de zon. Stilaan volgt er meer bewolking met kans op een regen- of onweersbui. Bij een matige zuidoostenwind wordt het 23 à 24 °C.

Het pinksterweekeinde

Zaterdag stroomt met een krachtige zuidwestenwind koele polaire lucht naar onze omgeving. Het is wisselend bewolkt met eerst kans op enkele buien. Later klaart het wat vaker op. Het wordt 18°C. Ook de pinksterdagen laten een mix zien van zon en wolken met kans op enkele buien. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt in kracht af tot matig. Het wordt circa 19°C.

Weetje

Met een gemiddelde temperatuur van 11,7°C tegen een langjarig gemiddelde van 13,1°C verliep mei dit jaar koel. Vorig jaar was mei recordwarm met 16,4°C. Mei was dit jaar ook droog. In onze regio viel 35 mm neerslag, tegen 65 mm normaal (vorig jaar 45 mm). Mei was vrij zonnig met 225 zonuren (210 uren = normaal). Vorig jaar mei scheen de zon 285 uren.