Inwoners bespreken de kaart met de toekomstige betaaldparkeerzones.
Inwoners bespreken de kaart met de toekomstige betaaldparkeerzones. Foto: Ingrid Voet

Van 'blij dat er wat gebeurt' tot 'welk parkeerprobleem?'

Na een paar jaar van onderzoek en bewonersparticipatie komen B en W nu met een pakket aan parkeermaatregelen. Weespers konden ze vorige week inzien.

WEESP Als het over parkeren gaat, heeft iedereen wel een mening. Een kleine honderd Weespers kwamen woensdag naar de Burgerzaal om die mening ook te delen tijdens de presentatie van het parkeerplan dat de gemeente wil invoeren. Die meningen varieerden van 'welk parkeerprobleem?' tot 'Blij dat er nu eindelijk maatregelen genomen worden'.

Woensdagavond, tien over zeven. De eerste bewoners gaan alweer richting uitgang. Zij hadden aan tien minuten wel genoeg. Al 54 jaar wonen ze aan de Achtergracht en ze zijn heel blij met het plan. "Het gebeurt wel dat er hele dagen geen plek is in de straat en zelf zijn we geen 20 meer, dus een stuk lopen is vervelend." Ook dat een vergunning voor een tweede auto straks vier keer zoveel moet kosten als voor de eerste en dat die na twee jaar helemaal niet meer wordt afgegeven, juichen ze toe. "Zo hoort het als je in de binnenstad woont." Anderen vragen zich af waar dit überhaupt over gaat. "Hoe vaak moeten we nog roepen dat er overdag helemaal geen parkeerprobleem is?" Opgetekend uit de mond van bewoners van dezelfde Achtergracht trouwens, maar wel aan het tweede, rustiger deel.
Een geluid dat je verder niet veel hoort deze avond. Hoewel de meerderheid wel in lijkt te zien dat er iets moet gebeuren aan het parkeerprobleem in sommige wijken van Weesp - "het mag ook weleens. Hier wordt al meer dan 25 jaar over gesproken, maar maatregelen, ho maar" - denken zij toch dat het anders zou moeten. Veel aanwezigen vinden het juist vreemd, oneerlijk of zelfs belachelijk, die dure tweede vergunning. "Je kunt je tweede auto wel vast wegdoen, maar wat nou als je hem nodig hebt voor je werk", merkt een bezoeker op.

Andere maatregelen

Mooi hoor, je inwoners laten betalen voor een parkeervergunning, maar had dan ook eerder andere maatregelen genomen, vinden anderen. Bijvoorbeeld voor de hotelgasten aan de Herengracht die steeds meer parkeerruimte lijken in te nemen en ook met het afgeven van vergunningen voor terrassen in de binnenstad. De recente aanvraag voor een terras op het Grote Plein wordt meermaals aangehaald. "En maar horecavergunningen afgeven. Dan worden er dus ook nog eens parkeerplekken opgeofferd."

Een bewoner van het Herensingelkwartier snapt goed dat er maatregelen genomen moeten worden, zelf heeft hij veel problemen met het vinden van een parkeerplekje in de buurt, maar het zou best goedkoper en gefaseerder kunnen, vindt hij. "Ik denk dat met de vergunningen het probleem in onze wijk vanzelf opgelost is en dat je niet nu al hoeft te stellen dat er over twee jaar geen vergunning meer wordt afgegeven voor een tweede auto. Als we alleen al die mensen kwijt zijn die je hun auto ziet neerzetten en vervolgens met hun rolkoffertjes naar het station - en naar Schiphol - ziet lopen."

Volgende wijk

'Je kunt je tweede auto wel vast wegdoen'

Niet alleen bewoners van de wijken waar straks betaald parkeren wordt ingevoerd zijn er deze avond. Een bewoner uit Aetsveld komt ook eens zijn licht opsteken. Overigens moeten we niet denken dat er in die wijk altijd en overal plek is, vertelt hij. "Er is gerekend op 0,8 auto per woning, maar in de praktijk zijn dat er vaker twee dan één. We zien ook regelmatig langparkeerders die niet bij ons in de buurt wonen. Nu gaat het nog wel, maar ik vrees dat wij de volgende wijk zijn waar na de invoering van deze maatregelen problemen ontstaan en ook betaald parkeren zal moeten worden ingevoerd."

Over dat laatste is wethouder Léon de Lange (D66) helder. "Jazeker. Er gaan problemen komen op plekken waar die nu niet zijn. Daarom gaan we dat monitoren en als het nodig is zullen we ook daar maatregelen treffen. Maar we moeten ergens beginnen. Wat we doen is prioriteiten geven. De bewoner heeft topprioriteit. De bewoners die ik in de inspraakrondes heb gesproken zeggen: eindelijk gaat dit gebeuren, want hiermee krijgen we ons parkeerplekje terug in de buurt."

Uitgebreide artikelen over het parkeren op WeesperNieuws Extra