Foto: Gijs Hardeman
Foto: Gijs Hardeman

Kamperen op Pampus helpt eiland te verduurzamen

PAMPUS Slapen op een onbewoond eiland. Forteiland Pampus biedt deze zomer voor het eerst de mogelijkheid om er alleen of met anderen de nacht door te brengen. De kampeerders brengen geld in het laatje om Pampus duurzamer te maken.

Forteiland Pampus kent een rijke historie van zelfredzaamheid. Het is immers ontstaan als verdedigingswerk in 1887, afgesloten van het vasteland. Zij die er verbleven moesten manieren vinden om dat te doen zonder directe hulp of voorzieningen vanaf de wal. “Om dit erfgoed voor de toekomst te behouden en om dit bijzondere verhaal van dit boegbeeld van de Stelling van Amsterdam te kunnen blijven vertellen, moet Pampus duurzaam gaan vernieuwen. Hiervoor hebben wij het masterplan Pampus Duurzaam Off-Grid opgesteld”, aldus Tom van Nouhuys, directeur Forteiland Pampus. Een van de projecten in dit plan is het nieuw leven inblazen van de zogenaamde 'vredesprivaten', een klein gebouw op het eiland dat nooit is opengesteld voor publiek. Dit militaire toiletgebouw is hoog op het westelijke deel van het eiland te vinden en staat in het vroegere schootsveld. Het kon daarom alleen ten tijde van vrede gebruikt worden, vandaar de naam. Pampus wil deze vredesprivaten voorzien van eigentijds sanitair met een duurzame watertoevoer en -afvoer en eigen installaties als eerste begin van de volledige transitie.

Voor de bekostiging is het plan ontstaan om (crowdfund)donaties te koppelen aan avontuurlijke overnachtingen. Van groepsnachten, waarbij iedereen zijn tentje meeneemt en aanschuift bij een uitgebreide vegetarische barbecue, tot aan een nacht 'alleen met zijn tweetjes' door een extra donatie te doen.

pampus.nl/pampusnachten