De papegaai zit schuchter in zijn doos. Aan water en een banaan is gedacht, dat dan weer wel.
De papegaai zit schuchter in zijn doos. Aan water en een banaan is gedacht, dat dan weer wel.

Papegaai als oud vuil langs de weg gezet

Wie dumpt er nou een papegaai? Het beestje werd zondagmiddag aangetroffen in een kartonnen doos aan de Heemraadweg.

WEESP 'Verzwakt, gestrest en uitgeput', zo omschrijven Kees en Bianca de Graaf van de stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp de toestand van de papegaai toen ze hem ophaalden.

Ze werden die zeer warme middag gebeld door een fietser die even op een bankje was gaan zitten. Hij hoorde rare geluiden, die tot zijn verbazing uit een kartonnen doos kwamen. In de doos zat een schuwe grijze roodstaartpapegaai, als vuil aan de weg gezet. Naast hem een bakje water en een stuk gepelde banaan, dat dan nog wel.

Het is niet bekend hoe lang de papegaai er heeft gestaan. Aan de banaan te zien kan het niet heel lang geweest zijn, die zou dan bruin geweest zijn. De doos was aan een kant open, maar de vogel is er niet uitgekropen en weggevlogen. Bianca de Graaf: "Ik denk dat hij daar te bang voor was. Het is ook niet niks als je uit je vertrouwde omgeving wordt weggehaald en zomaar ergens wordt neergezet. Grote kans ook dat deze papegaai niet goed kan vliegen, je hoort vaak dat de vleugels gekortwiekt worden om ze rustig te houden." De stichting heeft zich over de grijze roodstaartpapegaai ontfermd. "Omdat de Dierenambulance die middag druk was, hebben we hem de eerste uren in ons huis opgevangen. Hij was volledig van de leg. 's Avonds heeft de Dierenambulance hem opgehaald en naar het Vogelhospitaal in Naarden gebracht."

Een nieuw thuis

Een telefoontje naar de vogelopvang wijst uit dat het inmiddels naar omstandigheden goed gaat met de papegaai. Een medewerkster laat weten dat er - zoals gebruikelijk - op termijn een nieuw thuis voor de vogel zal worden gezocht. Over de leeftijd en het geslacht van het dier wil ze niets kwijt. "Daar zijn we voorzichtig mee bij deze kostbare dieren. We willen dat hij een goed nieuw thuis krijgt, niet dat hij bij handelaren terechtkomt."
De vogel is geringd; gaan ze nog proberen de eigenaar te achterhalen? "Jazeker, maar dat is een lang traject. Jonge papegaaien worden geringd bij de fokker, dus we moeten eerst kijken of we die kunnen opsporen. Vervolgens moet je dan hopen dat die zijn administratie dusdanig op orde heeft dat hij weet waar deze vogel destijds naartoe is gegaan."

Kees en Bianca de Graaf hopen dat duidelijk zal worden wie de papegaai heeft gedumpt: "Al is het maar om de eigenaar erop aan te spreken dat je zo niet met dieren omgaat. Mocht de zorg voor een huisdier je te veel worden, dan zijn daar andere mogelijkheden voor. Wij vinden het onbegrijpelijk dat het baasje de vogel niet zelf naar de opvang heeft gebracht. Of probeer desnoods via Marktplaats een nieuwe eigenaar te vinden. Als hij niet was opgemerkt, was deze prachtige vogel uiteindelijk bezweken aan hitte, uitputting en honger. Het dumpen van dieren zien wij dan ook als een vorm van dierenmishandeling." De stichting roept eenieder op die meer informatie heeft of iets heeft gezien zich te melden. Dit kan via 06-16936481, desgewenst anoniem.

'Naar de opvang of zet hem desnoods op Marktplaats'