Huisartsen Joost Clemens en Digna Gooiker houden sinds 1 maart spreekuur in Weesp.
Huisartsen Joost Clemens en Digna Gooiker houden sinds 1 maart spreekuur in Weesp. Foto: Brian Elings

Met al die nieuwe Weespers kan er
ook wel een nieuwe huisarts bij

In het nieuwe Regionaal Medisch Centrum van Tergooi is ook de nieuwe praktijk te vinden van huisartsen Joost Clemens en Digna Gooiker: Vechtrijk.

Weesp Al die nieuwe inwoners die de komende jaren in Weesp verwacht worden, hebben ook een huisarts nodig. Dacht huisarts Joost Clemens. Dus startte hij met collega-huisarts Digna Gooiker praktijk Vechtrijk in het nieuwe Regionaal Medisch Centrum van Tergooi. Sinds 1 maart houden zij hier spreekuur.

De twee artsen waren de eerste zorgverleners die in het nieuwe medisch centrum vlak naast de Bouhuijstunnel trokken. Of 'aan de rand van de nieuwe wijk Weespersluis', zoals ze zelf zeggen. "Voor ons is dit een A-locatie", zegt Clemens. Die nieuwe wijk is dan ook precies de reden dat ze de sprong wagen om een de huisartsenpraktijk te openen in Weesp. "Ik zag dat verschillende praktijken in Weesp al een stop hebben voor nieuwe patiënten, maar al die nieuwe inwoners, en hun kinderen, zullen ook een huisarts zoeken." De 55-jarige Clemens heeft al een praktijk in Ouderkerk aan de Amstel. Gooiker werkt daar nu een jaar of drie als waarnemend arts. Zij was direct enthousiast. Daar had Clemens ook wel op gerekend toen hij haar zijn plannen voorlegde. "Zelf vind ik het vak van huisarts heel erg leuk, maar ik houd er ook van om te ondernemen en een nieuwe praktijk helemaal van begin af aan op te bouwen, net als Digna."

De twee artsen kwamen al snel uit bij het nieuwe medisch centrum dat Tergooi hier wilde openen. Ze hoorden dat de andere huisartsen in Weesp niet in het centrum zouden komen, dus er was ruimte. Het spreekuur, vijf dagen per week tussen 8.00 en 18.00 uur, zit nog niet vol, maar de agenda van de twee artsen wel. Gooiker: "Het geeft ons de tijd om allerlei praktische zaken te regelen. De praktijk is nu nog heel klein, we hebben ook nog geen assistente, dus de telefoon beantwoorden en afspraken maken doen we nog zelf. Dat komt wel als de praktijk groeit." Clemens heeft er veel vertrouwen in dat het lukt om hier een gezonde praktijk op te bouwen. De artsen verwachten dat de praktijk in stappen mee zal groeien als er weer nieuwe huizen worden opgeleverd in Weespersluis. "We merken nu al dat mensen ons weten te vinden. Vaak online, maar ook via via. Dan schrijven buren van patiënten zich in."

Overschrijven

Mensen hoeven niet te wachten met inschrijven bij Vechtrijk totdat ze de huisarts een keer echt nodig hebben. "Dat vinden wij juist prettig, dan kunnen we vast zorgen dat alles op orde is: de dossiers opgevraagd van de vorige huisarts en de overschrijving bij de verzekering van de patiënt." Met patiënten die voornamelijk uit de nieuwbouwwijken zullen komen, hebben Clemens en Gooiker wel een idee hoe hun patiëntenpopulatie eruit zal zien. Dat zullen vooral relatief jonge mensen zijn met kinderen, denken ze. Ze zullen hun praktijk daar ook op inrichten. "We verwachten niet dat we al snel praktijkondersteuning nodig zullen hebben voor chronische aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk of COPD. Wel bijvoorbeeld een praktijkpsycholoog. Mensen met twee banen, jonge kinderen, een hypotheek, dat levert nog weleens stress op. We wachten af waar behoefte aan is en spelen daar in de toekomst op in. Het voordeel van dit centrum is dat mensen ook meteen terecht kunnen voor bloedonderzoek en röntgenfoto's." Nog een voordeel van deze locatie: de specialisten van Tergooi houden er spreekuur. "Dat zal het overleg over patiënten makkelijker maken, het helpt als je elkaar van gezicht kent." Gooiker draait ook al mee op de huisartsenpost bij Tergooi.

Daarover gesproken, hebben ze al kennisgemaakt met de andere huisartsen in Weesp? "We zijn daarmee begonnen en hebben ons aangesloten bij de regionale huisartsenvereniging GHO-GO Weesp. De reacties? Bij sommige huisartsen worden we met uitgestoken hand ontvangen, andere zijn wat afwachtender. Nogmaals: het is niet onze intentie om patiënten van andere huisartsen over te nemen. Wij staan open voor iedereen die geen huisarts heeft, en ik denk dat dat vooral nieuwe inwoners van Weesp en wellicht ook uit Muiden zullen zijn."

'Wij willen geen patiënten van andere artsen 'wegkapen''

Over de manier van praktijk voeren is uitgebreid nagedacht. "De basis is eigenlijk terug naar de 'ouderwetse' huisartsenpraktijk: patiënten hebben zo veel mogelijk hun vaste huisarts", legt Gooiker uit. "Wij kunnen beiden ook kleine chirurgische ingrepen verrichten en spiraaltjes plaatsen. Juist voor die drukke jonge gezinnen zullen we als het nodig blijkt onze openingstijden nog wat verruimen. Digitaal zijn we ook goed bereikbaar. Mensen kunnen online een afspraak maken en een herhaalrecept aanvragen. En we werken met e-mailconsulten." "Onze ervaring in Ouderkerk aan de Amstel is dat dat heel goed werkt", vertelt Clemens. "Mensen gebruiken het vaak voor de vraag: moet ik hiervoor komen? Met een foto erbij soms. Maar iedereen mag altijd langskomen, ook ter geruststelling." Gooiker: "De basis is dat we laagdrempelig willen zijn en dat de patiënten zich welkom voelen. We hebben zin in onze nieuwe praktijk!"