Links De Hobbedob, in het midden De Terp. Beide schoolgebouwen zijn volgend jaar afgeschreven.
Links De Hobbedob, in het midden De Terp. Beide schoolgebouwen zijn volgend jaar afgeschreven. Foto: André Verheul

Nieuwe schoolgebouwen met wijkfuncties voor Terp en Hobbedob

De schoolgebouwen in Aetsveld zijn bijna 40 jaar oud en afgeschreven. Het college van B en W kiest voor nieuwbouw.

WEESP De plek van De Terp en de Hobbedob, midden in Aetsveld, is ook in de toekomst perfect voor een basisschool. Maar met de huidige gebouwen kun je de toekomst niet in, blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Weesp.

Dus besluit het college van B en W nu om de naast elkaar gelegen scholen te vervangen voor nieuwbouw. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nu nog niet duidelijk. Maar logisch lijkt het dat de architect er ook ruimten voor wijkfuncties maakt, zoals een buurtkamer of kinderopvang. Dat past in de toekomstvisie voor Aetsveld, waarbij gekeken wordt naar het benodigde voorzieningenniveau in deze wijk. Bewoners hebben ideeën mogen aandragen, de gemeente kijkt of en waar die gerealiseerd kunnen worden.

Leerlingenprognoses

De schoolgebouwen tegenover de sporthal zijn volgend jaar 40 jaar oud en daarmee afgeschreven. Een adviesbureau deed onderzoek naar de toekomstmogelijkheden. Er is gekeken naar het behoud en eventueel aanpassen van de gebouwen, maar ook naar nieuwbouw en de mogelijkheden die dat biedt voor wijkfuncties. Ook is gekeken of er überhaupt nog twee scholen in Aetsveld nodig zijn. In het eindrapport benadrukken de adviseurs dat de locatie zeer geschikt is voor het huisvesten van onderwijs. Een tweede belangrijk aspect is dat de leerlingenprognose een redelijk stabiel beeld laat zien voor de komende jaren. Maar een toekomstgerichte onderwijsvisie vraagt een schoolgebouw met meer flexibiliteit in het ruimtegebruik en stelt andere eisen aan de constructie.

Schoolbestuur blij

De betrokken schoolbesturen Talent Primair (de Hobbedob) en Florente (De Terp) zijn er blij mee. Ze spreken een sterke voorkeur uit voor vervangende nieuwbouw, zo melden B en W aan de gemeenteraad. De schoolbestuurders leggen daarbij de nadruk op het onderwijskundig concept, flexibele ruimtes, ruime lokalen en multifunctioneel gebruik, samen met de wijk.

Tegenwoordig andere eisen aan indeling gebouw

Bouwheer

Het college van B en W verwacht in de eerste helft van 2020 een kredietvoorstel aan de raad voor te leggen. Het projectplan en de samenwerkingsovereenkomst worden opgesteld onder verantwoordelijkheid van het team Onderwijshuisvesting van de afdeling Onderwijsleerplicht van de gemeente Amsterdam. Het wettelijke uitgangspunt dat het schoolbestuur de bouwheer levert (de bouwheer is de opdrachtgever van de architect en zorgt voor de aanbesteding) wordt aangehouden, schrijft het college aan de raad.

De bouw in 1980.