In de buidel tasten om de heilige koe aan de straat te kunnen blijven zetten.
In de buidel tasten om de heilige koe aan de straat te kunnen blijven zetten.

Veel Weespers moeten straks parkeergedrag aanpassen

Het toekomstige vergunningensysteem leidt tot ongelijkheid onder Weespers, stelt de oppositie in de gemeenteraad.

WEESP De Nota Parkeermaatregelen waarmee de gemeenteraad woensdag akkoord ging is een set aan maatregelen die de parkeerdruk beter over de stad moet verdelen. De bewoner krijgt voorrang bij de verdeling van de schaarse parkeerruimte. Of het allemaal zo uitpakt, zal moeten blijken.

Er breekt nu een periode van voorbereiding, uitwerking en voorlichting aan. Het nieuwe parkeerbeleid zou in september 2020 in werking moeten treden. De belangrijkste maatregel is het invoeren van betaald parkeren in de gebieden rond de binnenstad en het station in combinatie met parkeervergunningen voor bewoners. Daarmee verwacht het college van B en W bezoekers te weren, zodat er voor bewoners meer ruimte ontstaat. Veel Weespers zullen hun parkeergedrag moeten aanpassen en/of in de buidel moeten tasten om de heilige koe aan de straat te kunnen blijven zetten.

In onze podcast De Collegekamer toont wethouder Léon de Lange (D66) zich erg tevreden over het resultaat. Hij zegt: "Bijna alle partijen hadden complimenten voor het stuk, het is een gedegen voorstel waar veel overleg met inwoners aan vooraf ging." In de podcast nemen we met de wethouder enkele prangende vragen en belangrijke kritiekpunten door. Zoals: krijg je altijd een eerste parkeervergunning? En gaan de parkeertarieven omhoog?

Een ander kritiekpunt: de vermeende ongelijkheid onder Weespers die kan ontstaan als gevolg van deze maatregelen. Iedereen die nu een auto heeft en in een toekomstige vergunningenwijk woont, kan bij aanvang van dit stelsel een parkeervergunning kopen. Voor een eventuele tweede auto zelfs een veel duurdere tweede vergunning. Maar daarna treedt er een 'vergunningenplafond' in. Wie na invoering van de regulering (september 2020) in zo'n wijk komt te wonen, heeft kans dat hij op een wachtlijst komt. Je kunt dus de situatie krijgen dat de buren twee auto's voor de deur kunnen zetten, terwijl de nieuwkomer elke dag zijn auto in een buitenwijk moet zien kwijt te raken. Die ongelijkheid onder Weespers bevalt het CDA, de PvdA en de VVD niet. Zij stemden tegen dit plan. Wethouder De Lange vindt niet dat er sprake is van ongelijkheid. WSP, GroenLinks en D66 steunden hem daarin en bezorgden het voorstel een raadsmeerderheid. In de podcast legt de wethouder uit: "Het is geen ongelijkheid, het valt onder een overgangsregeling. We zeggen: we moeten uiteindelijk van die tweede vergunning af. Door het schrappen van het uitsterfbeleid gaat dat langer duren, maar het blijft een overgangsbeleid naar een systeem zónder tweede vergunning. De parkeerruimte blijft nu eenmaal schaars." De Lange benadrukt dat een halfjaarlijkse monitoring en eventuele bijsturing een belangrijk onderdeel is van het nieuwe beleid. "We weten niet alles van tevoren, we zullen moeten kijken hoe het gaat."

Beluister de podcast op weespernieuws.nl